Umjetnost se nakon pandemije vratila u Bihać, Gradska galerija ponovo puna

sa

Javna ustanova Gradska galerija Bihać osnovana je 1998. godine, a osnivač je Općinsko Vijeće općine Bihać.

Od 2005. godine pridružena joj je i memorijalna zbirka nastala iz legata Envera Krupića koja je smještena u objektu Kulturnog centra Bihać.

Značajna ustanova za Bihać

Radi se o vrlo značajnoj ustanovi za kulturu Grada Bihaća u kojoj se održavaju različite aktivnosti iz oblasti umjetnosti.

Nakon otežanog rada i slabe posjete usljed pandemije korona virusa, publika i građani koji vole umjestnost polako se vraćaju u Gradsku galeriju.

Rezultat je to napornog i kvalitetnog rada usposlenika ove ustanove. U njoj se godišnje priredi 15-16 izložbi, od kojih su neke tradicionalne, a određeni termini se ostave za domaće umjetnike.

“Svake godine sarađujemo sa Srednjom umjetničkom školom “Nusret Keškin Braco”, omogućimo im završnu izložbu radova maturanata i polaznika od prvog do trećeg razreda.

Ove godine smo omogućili i studentima da prezentiraju svoje projekte. Radi se o polaznicima Tehničkog fakulteta Odsijek za dizajn.

A od ovih samostalnih izložbi za prošlu godinu bih izdvojio vrlo značajne izložbe našeg Bišćanina Satka Hadžihasanovića koji je po četvrti put izlagao u Gradskoj galeriji u Bihaću, zatim Samira Hadžbića iz Jajca, Muhameda Bajramovića jednog od najznačajnijih živućih umjetnika BiH koji se predstavio samostalnom izložbom sa radovima iz zadnjih deset godina i Amera Hadžića, također jednog mladog umjetnika ali već etabliranog na bosanskohercegovačkoj sceni”, ističe u razgovoru za Fenu direktor Gradske galerije Bihać Nermin Delić.

Niz prezentacija i promocija

Dodaje, kako je pored toga bilo i niz prezentacija, projekcija i promocija knjiga, te da je protekli period obilježen vrlo obimnim i živim aktivnostima u Gradskoj galeriji nakon pandemije korona virusa, zatvaranja i ograničavanja kretanja.

“Izuzetno smo zadovoljni posjetom jer se publika i građani polako vraćaju u Gradsku galeriju. Za ovu godinu planiramo saradnju sa institucijama iz regiona i šire.

U planu značajni projekti (Foto: FENA)

Imamo vrlo značajan projekat u okviru kojeg završavamo umjetničku rezidenciju. Radi se o stanu u naselju Ozmice 1 kojeg nam je na poklon ostavila Emira Krupić, supruga rahmetli Envera Krupića.

Preuređujemo stan i on će služiti kao razidencija za duži boravak umjetnika koji budu izlagali u Gradskoj galeriji. Dakle, oni će moći tu boraviti dan-dva kako ne bi plaćali prenoćište. Taj stan je već kompletno renoviran od unutrašnjosti i stolarije do novog namještaja”, navodi Delić.

Kaže kako su već dogovorili boravak iznimno poznatog i uspješnog bh. kipara koji živi i radi u Njemačkoj u gradu Bremen.

Herenda dolazi u Bihać

“Radi se o Mirsadu Herendi koji će doći i boraviti u Bihaću tokom agusta i septembra ove godine.

Obezbijedit ćemo radionu u kojoj će on raditi a nakon toga u jesen ćemo upriličiti izložbu njegovih radova ovdje u Gradskoj galeriji, koju ćemo onda prenijeti u Sarajevo i Tuzlu, gdje su već dogovorene izložbe”, otkriva Delić.

Vrijedi istaknuti da je prošlog mjeseca zatvorena izložba prodajnog karaktera, koja je otvorena krajem prošle godine.

Radi se o izložbi radova sa Likovne kolonije “Admir Lješčanin Duga” koja je u organizaciji Centra za nezbrinutu djecu Duga i Gradske galerije Bihać održana u maju prošle godine u Kulen Vakufu.

Ukupan prihod ostvaren od prodaje umjetničkih djela uplaćen je na račun centra Duga u Kulen Vakufu.