UN zabrinut: Migranti se sve češće iz Hrvatske vraćaju u ranama

Migrant
Misija UN-a u BiH zabrinuta je zbog migranata, ali jedva priznaje da se migranti, iscrpljeni i sa ranama, vraćaju od zapadnih komšija

 

Drugog aprila tim aktivista iz Ujedinjenih nacija i nevladinih organizacija susreo je grupu od 50 migranata kod Bihaća, vraćenih sa hrvatske granice, koji su bili vidno iscrpljeni, u potrebi za odjećom i obućom te sa ranama na tijelu. Odmah su im obezbijedili hranu i odjevne predmete, a 25 njih su uputili za hitnu medicinsku pomoć.

ISTRAŽITE INCIDENT

Prema saopćenju UN-a u BiH, migranti su dali izjave da su dobili batine drvenim štapovima, da su im uzeli novce i mobitele, te ih potom vratili na teritoriju naše zemlje.
U saopćenju UN-a nije precizirano tko je izvršio nasilje nad migrantima, osim da je ono počinjeno na teritoriji Hrvatske. Nadalje podsjećaju da je kroz BiH prošlo 70.000 migranata, da ih je trenutno u kampovima više od 4.000 te 1.700 napolju bez smještaja, no umjesto da je direktno upućena hrvatskim vlastima, kritika je više usmjerena našoj zemlji.
- Kršenja zabrane o kolektivnom protjerivanju, pushbacku migranata, uključujući porodice i djecu, koji postoje u BiH, redovno se prijavljuju. U 2020. godini specijalni izvjestilac UN-a za ljudska prava migranata izrazio je duboku zabrinutost zbog uporne i trajne disproporcionalne upotrebe sile protiv migranata u pushback operacijama. One su zabranjene internacionalnim i EU zakonima, te UN najstrožije osuđuje nasilje nad tražiocima azila, poručuju iz UN-a, tražeći od obje zemlje da istraže ovaj incident od 2. aprila.

Ujedinjene nacije u BiH ističu da će nastaviti podržavati partnere u državi, u pravcu cilja - ostvarivanja ljudskih prava i integracije migranata

U međuvremenu, u Velikoj Kladuši dešavaju se problemi među samim migrantima sa daleko težim ishodima. Prije dva dana došlo je do obračuna između migranata, prilikom čega je korišteno i vatreno oružje, a jedno je maloljetno lice pritom i ranjeno. I jučer je došlo do sukoba među migrantima, kada su tri osobe izbodene noževima. Ova nemila dešavanja gravitiraju migrantskom kampu Miral u Velikoj Kladuši, kojeg kantonalne vlasti nastoje da zatvore u potpunosti. Također, u kampu Miral došlo je i do naglog porasta pozitivno testiranih na virus korona. Poseban režim i izolacija doprinose sve većem nezadovoljstvu kod migranata, pa tako i dolazi do nasilnih obračuna. Nešto mirnije je u kampu Blažuj nadomak Sarajeva, gdje je smanjen ukupan broj migranata na 1.200, dok se njih nešto više od 30 nalazi u posebnom objektu opremljenom kao izolatorij, jer je utvrđeno da imaju Covid-19.

BORAVIŠNI USLOVI

Misija UN-a u BiH kao najvažnije, ipak, podvlači poteškoće prolaska migranata u Hrvatsku, dok od domaćih vlasti u BiH traže maksimum zalaganja na stvaranju boravišnih uslova za migrante.
- Potreba je da se popravi migraciona politika za tražioce azila, da se implementiraju humanost i praksa integracionih prava, ne samo za vrijeme trajanja Covid-19, zaključili su u saopćenju.