USK: Evidentan porast broja oboljelih, stanje još uvijek pod kontrolom zdravstvenog sistema

.
Situacija u Unsko-sanskom kantonu, kada je riječ o aktuelnom valu koronavirusa, nije kritična. Odgovorni u vlastima ponavljaju da stanje nije alarmantno, ali da je povećan broj novozaraženih i takva situacija traje već danima. Stoga je Krizni štab Ministarstva zdravstva predložio pooštravanje mjera, a naši sagovornici u prilogu koji slijedi se s tim slažu. Naime, najveći problem u zdravstvenim ustanovama na lokalnom nivou, odnosno domovima zdravlja predstavlja umor medicinskih radnika, ljekara, sestrica i tehničara...

BIHAĆ, 23. marta - Bihać već danima zauzima prvo mjesto u Kantonu po broju novozaraženih od koronavirusa. Danima je taj broj rijetko manji od dvadeset, a takav slučaj je i danas kada Bihać bilježi 19 novih slučajeva infekcije koronavirusom.

 

Ta brojka je u prethodnom periodu na dnevnoj bazi bila i veća, a pored građana BiH, dnevni presjek obuhvata i migrantsku populaciju. I među njima je sve veći broj zaraženih. Većinom se radi o lakšim ili srednjim kliničkim slikama oboljenja od koronavirusa, kazao nam je između ostalog dr. Ademir Jusufović, direktor bihaćkog Doma zdravlja. Ipak, kako navodi, bilježe se i slučajevi sa težom kliničkom slikom, ali u tom pogledu bolnica u Bihaću uspijeva zbrinuti te pacijente.

 

U tom pogledu, kako nam je kazao dr. Hajrudin Havić, direktor KB „Irfan Ljubijankić“ u Bihaću, bilježi se vrhunac drugog vala, ali postojećim i planiranim kapacitetima bolnica se može nositi sa trenutnom slikom. U svakom slučaju, kako je rekao direktor Havić, zasad raspolažu s dovoljnim brojem osoblja, iako su angažirani na posljedicama pandemije već vidljivo umorni.

 

Inače, skoro trinaest mjeseci od proglašenja pandemije i prve zaražene osobe na Kantonu od koronavirusa, medicinski radnici u svim domovima zdravlja u Kantonu, a posebno oni koji rade sa kovid-pozitivnim pacijentima konstantno rade, bili su vraćani i sa godišnjih odmora. Tome se ne nazire kraj ni u cazinskom Domu zdravlja, gdje je 55 pacijenata dokazano pozitivno na kovid, dok ih je više od 80 u izolaciji.