Uskoro ponovna sanacija gradske tržnice i izgradnja javnog toaleta u Bihaću

.

Gradska uprava ne odustaje od pokušaja da unaprijedi i modernizira prostor gradske tržice. Još prošle godine u partnerstvu s projektom „EU4AGRI", započela je projekat revitalizacije tržnice vrijedan oko 150.000 maraka.


Pozvani su isljučivo domaći proizvođači i zanatlije da, pod povoljnim uvjetima, zakupe šandove i rashladne vitrine čija je nabavka u toku. Kako je istaknuto u projektu, trgovci koji dobiju mjesto za prodaju imat će priliku da u prvoj godini svoje proizvode prodaju putem posebne web-stranice, pravo na dvije besplatne mikrobiološke analize mliječnih i mesnih proizvoda, besplatnu edukaciju o minimalnim standardima za prodaju poljoprivrednih proizvoda te koriste parking po povoljnim uvjetima.


Projektnim aktivnostima je planirano da se svima ponudi besplatno mjesto u jednom kraćem preiodu i da se privuku kupci. Prostor je namijenjen samo domaćim proizvođačima ali ta aktivnost nam tek slijedi i time ćemo se baviti početkom naredne godine", kazala je za TVUSK Vildana Zulić, pomoćnica gradonačelnika za oblast komunalne djelatnosti.


U sklopu projekta, u prizemlju tržnice, otpočeli su radovi na rekonstrukciji postojećeg toaleta koji će, po završetku, biti stavljen u funkciju kao prvi javni toalet što je Bihaću, kao turističnom centru, odavno neophodno.


Podsjetimo, gradska tržnica je renovirana i stavljena u funkciju 2013. godine zajedničkim sredstvima Gradske uprave I IFAD-a.