Uskoro registracija migranata u Lipi

lipa
U narednih nekoliko dana započeće evidencija i izdavanje identifikacionih kartica za oko hiljadu migranata koji su smješteni u prihvatnom kampu Lipa nadomak Bihaća, potvrdili su u Službi za poslove sa strancima BiH, koja upravlja pomenutim kampom.


"Moramo započeti proceduru izdavanja identifikacionih kartica te uspostaviti biometrijski sistem s bazama podataka kako bi se u svakom trenutku znalo da li su migranti koji borave u kampu registrovani", istakao je Mirsad Buzar, zamjenik direktora Službe za poslove sa strancima BiH.

Situacija u pomenutom kampu je sada mnogo povoljnija u odnosu na raniji period, jer su migranti smješteni u šatore koji se zagrijavaju, za njih je osigurana ishrana i drugi neophodni uslovi za boravak.

Prema riječima Nermina Kljajića, ministra unutrašnjih poslova USK, bezbjednosna situacija u kampu je povoljna i nema nikakvih izgreda.

"U narednom periodu planiramo izraditi kućni red kojim će se definisati ponašanje, dužnosti i obaveze migranata. Ovaj kućni red biće definisan u saradnji s državnim institucijama koje vode brigu o migrantskoj krizi i važiće u svim kampovima u kojima borave migranti", istakao je Kljajić.

On je izrazio zadovoljstvo time što su započeli radovi na uklanjanju šatora koji su prije dva mjeseca izgorjeli u Lipi, te izgradnji infrastrukture koja će činiti budući kamp.