Uskoro solarna rasvjeta na šetnici Štrbačkog buka

.,
Nacionalni park „Una“ deset godina nakon uspostave postao je prepoznatljiva destinacija ne samo u BiH nego i u regionu i Evropi. Bez obzira na pandemiju, Nacionalni park je ostvario dobre rezultate u tekućoj godini, te je do oktobra evidentirano oko 96 hiljada posjeta.

Kako smo saznali od direktora Nacionalnog parka „Una“, Amarilda Mulića, sve je veći interes individualnih posjetilaca, ali i organizatora putovanja i u postsezoni, jesenjem i zimskom periodu.

 

 „Očekujemo da ćemo nadmašiti brojku iz 2018. godine od preko 100 hiljada posjetilaca, što ćemo zasigurno zabilježiti ove godine, ali će biti nekih 15 % manje u odnosu na rezultat 2019. godine, a to je 120.000 posjetilaca i to je najviši broj koji smo ostvarili u NP „Una“.

 

Pored redovnih aktivnosti u NP „Una“ svakodnevno rade i na realizaciji određenih projekata. U toku je finalna faza realizacije projekta postavljanja solarne rasvjete na šetnici Štrbačkog buka. Realiziraju ga uz finansijsku pomoć Kantonalnog ministarstva prostornog uređenja i zaštite okoliša. Cilj je posjetiocima otvoriti Štrbački buk i za noćne posjete. Trenutno rade i na izradi idejnog projekta povezivanja Kulen Vakufa sa srednjovjekovnim starim gradom Ostrovica žičarom.

 

„Taj idejni projekt je u završnoj fazi izrade i negdje u roku od mjesec dana ćemo imati i ovaj idejni projekt koji će nam dati smjernice i osnovne tehničke podatke vezani za takvu ideju u budućnosti da se ona realizira. Tako bi dobili novu atrakciju i povezali kulturnu baštinu sa ljudima koji žive u Kulen Vakufu i okolici“ – objašnjava Mulić.

 

Ovakvi projekti otvaraju nove razvojne šanse za Nacionalni park, a kako nam je rečeno u ovoj instituciji planiraju nastaviti istim tempom na radu i njegovom što boljem prosperitetu.