Usvojen budžet općine Bužim

Nj

Održana je III redovna sjednica Općinskog vijeća Općine Bužim, na kojoj je Općinsko vijeće usvojilo predloženi budžet Općine Bužim za 2021.godinu u iznosu od 8.635.000.00 KM. Usvojena je i Odluka o izvršavanju budžeta Općine Bužim za 2021.godinu.
U kreiranju ovog najvažnijeg finansijskog dokumenta su, kao i prethodnih godina, učestvovali budžetski korisnici, udruženja građana, javne ustanove, javna poduzeća i građani predlažući prioritetne projekte od interesa za njihova područja iz kojih dolaze. 

Pored budžeta i odluke o izvršavanju budžeta vijećnici su na današnjoj sjednici usvojili i Odluku o dodjeli općinskih priznanja i odlikovanja općine Bužim za 2020.godinu, Nacrt odluke o organizaciji organa uprave, odluku o utvrđivanju prava na oslobađanje plaćanja naknada za branioce i članove njihovih porodica, Odluku o raspisivanju izbora u Mjesnim zajednicama i niz drugih odluka i zaključaka.

“Danas smo usvojili najvažniji dokument za našu lokalnu zajednicu koji je preduslov funkcionisanja općinske uprave u ovoj godini kako bi na vrijeme mogli započeti planirane projekte u ovoj godini. Budžet ima socijalni karakter, ali je u isto vrijeme razvojni, jer su znatno povećana sredstva za kapitalne infrastrukturne projekte. Prije svega, mislim na rekonstrukciju ulica i puteva u svim Mjesnim zajednicama gdje su ugrađena finansijska sredstva od strane građana za izgradnju lokalne putne mreže kao što je to bilo i prethodne godine. Pored putne mreže ove godine u budžetu su planirana sredstva za izgradnju Vatrogasnog doma, grant za poljoprivredu i privredu, kanalizacioni sistem, vodosnabdijavanje, prevoz učenika, podršku sportskim kolektivima, boračkim udruženjima i kulturnim radnicima. Posebno moram naglasiti da su ove godine planirana sredstva po osnovu prava na oslobađanje plaćanja naknada za gradnju borcima i članovima njihovih porodica. Moram istaći da su prošle godine završeni skoro svi planirani putni pravci. U 2021.godini preostaje nam da se zajedničkim snagama uključimo prema višim nivoima vlasti kako bi obezbijedili dodatna sredstava za izgradnju lokalnih puteva i ostalih značajnijih infrastrukturnih projekata. Sa sigurnošću mogu kazati da će se, ako Bog da svi putevi koji su u budžetu za 2021.godinu, a njih je ukupno 87, i uraditi na zadovoljstvo svih naših građana koji su prikupili i uplatili značajna sredstva“.- kazao načelnik Merudin Nanić nakon održane sjednice Općinskog vijeća.

-“Vrlo je bitno da smo ovako rano uspjeli usvojiti budžet kako bi se na vrijeme pripremili za predstojeću građevinsku sezonu i otpočeli pripreme za brojne projekte koji su se našli u ovogodišnjem budžetu. Uvjeren sam da je budžet realan i da će se u potpunosti izvršiti, a na nama je da svi zajedno tražimo dodatna sredstva sa viših nivoa vlasti”.-istakao je predsjedavajući OV Bužim Suvad Šahinović