Mladi poljoprivrednik u jagodama: Uz podršku resornog ministarstva do realizacije plastične proizvodnje

Adnan Kovacevic

- Berba jagoda u ovoj sezoni je započela, a visoka cijena u prodaji za mnoge je sad za sad nedostupna. Na području Unsko-sanskog kantona veće količine su se prije nekoliko godina uzgajale u Sanskom Mostu dok je njihov uzgoj u ovoj godini više nego skroman. Upravo je u tom potencijal vidio mladi Bišćanin Adnan Kovačević koji je za svoj start up dobio podršku od Ministarstva poljoprivrede te je podigao plastenik u kojem uzgaja jagode...

BIHAĆ, 10. maja - Student četvrte godine na Poljoprivrednom odsjeku Biotehničkog fakulteta, Adnan Kovačević aplicirao je na javni poziv Ministarstva poljoprivrede USK za podršku mladim poljoprivrednicima.

Fond za ovu namjenu iznosio je 300.000, a svi koji su ostvarili ovo pravo, dobili su po 10.000. Adnan je svoju novčanu podršku uložio u podizanje plastenika od 500 kvadrata sa zasadom jagoda. Kako je između ostalog kazao, prednosti ovakve proizvodnje su velike. Plastenik se nakon kraja sezone skida kako se ne bi tokom zime oštetio, a prinosi su veći nego na otvorenom. U ovoj sezoni Kovačevići neće imati veliki urod, koji bi tek od iduće godine trebao biti u punom kapacitetu.