Val masovnih protesta širom SAD

Home

Val masovnih protesta širom SAD

Neredi na ulicama zbog kojih je u Virginiji jučer proglašeno i vanredno stanje izazvali su val masovnih protesta širom Sjedinjenih Američkih Država.

Rasistički napadi u Charlottesvillu bili su povod za sinoćnje masovne proteste u New Yorku, Los Angelesu, Denveru, Seattleu, San Franciscu, Chicagou i brojnim drugim američkim gradovima.

Demonstranti su osudili odgovorne za nerede u Virgijini, u prvom redu rasističke grupe neonacista i Ku Klux Klan (KKK), ali su osudili i nastupe američkog predsjednika Donalda Trumpa koji nije direktno osudio odgovorne za napade tokom paralelnih protesta rasista i antirasista u Virginiji.

Protesti u New Yorku počeli su komemoracijom u Brooklynu, a potom su demonstranti sa trgu Times marširali do Trump Towera i uzvikivali slogane "Ne, KKK-u, ne fašizmu u Americi, ne Trumpu". Protesti u New Yorku održani su uz pojačane mjere sigurnosti, a policija je privela najmanje tri osobe zbog narušavanja javnog reda.

Bijeli nacionalisti organizirali su tokom vikenda u Virginiji proteste protiv planiranog uklanjanja kipa generala Konfederacije Roberta E. Leeja, gubitničke strane u Američkom građanskom ratu koji je trajao od 1861. do 1865. godine. U gradu Charlottesvillu održani su i paralelni protesti antirasista, a jučer je došlo do nereda kada su se demonstranti međusobno sukobili.

Američka policija identificirala je 20-godišnjeg Jamesa Alexa Fieldsa Juniora kao napadača koji je automobilom uletio u masu demonstranata u Virginiji i usmrtio jednu ženu, a povrijedio više osoba. Još dva policajca su poginula u neredima zbog kojih je u Virginiji proglašeno vanredno stanje.

qwe

(Izvor: N1)

Topic
Objavljeno: Pon, 14/08/2017 - 10:38

Facebook komentari

Povezane vijesti

Back to top