Vašington udara na moćnu rusku mrežu čiji pipci sežu i prema BiH

Putin
Avaz“ je ranije pisao da je Jevgenij Prigožin glavni čovjek iz sjene ruskog predsjednika Vladimira Putina


Ministarstvo finansija SAD nametnulo je sankcije za još nekoliko Rusa i kompanija čije je sjedište u raznim državama.

Kako se navodi na stranici Ministarstva, nametanje sankcija povezano je sa cyber aktivnostima a u vezi s uplitanjem u američke izbore.

Oni su dodati na listu „Specijalno određenih državljana“ Ureda za kontrolu strane imovine (OFAC),

Na listi su Boris Aleksandrovič Gajkovič (Aleksandrovich Gaykovich), Elena Nikolaevna Ivanova, Jevgenij Hodotov (Yevgeny Khodotov), Nikita Genadijevitč Kovalevskij (Gennadievitch), Nadežda Leonidovna Kučumova (Nadezhda Kuchumova), Aleksandr Jurjevič Kuzin (Yuryevich), Dmitrij Sergeevič Sijti (Dmitry Sergeevich Sytii), Vladislav Jurjevič Zanin (Yuryevich).
Na listi se nalazi i sedam kompanija iz Rusije, Finske i Centralnoafričke Republike.

Zanimljivo je da se za više osoba i kompanija koje su na listi navodi da je njihova veza Jevgenij Viktorovič Prigožin (Yevgeniy Viktorovich Prigozhin) 

„Avaz“ je ranije pisao da je Jevgenij Prigožin glavni čovjek iz sjene ruskog predsjednika Vladimira Putina.
Podsjetimo, u oktorbu 2014. ansabl „Ruski kozaci“, nakon što je danima privlačio pažnju prolaznika, održao je svoj koncert u Banjoj Luci, s ciljem da predstavu „bogatu duhovnu, muzičku i plesačku tradiciju“.

Istraživanje koje je vodio Bellingcat (međunarodna mreža za istraživačko novinarstvu) u saradnji s partnerima iz „The Insidera“ and „Der Spiegela“ polazalo je da ovo nije tipični umjetnički abasambl.

Dokazi do kojih su došli pokazuju da je u isto vrijeme kada su gostovali Kozaci, u Banjoj Luci boravio i jedan od najvažnijih ruskih operativaca iz sjene, povezan s brojnim vojnim i obavještajnim akcijama Rusije širom svijeta.