Velike propalestinske demonstracije u New Yorku, u prvom redu zastava s ljiljanima

ćš

Više hiljada propalestinskih demonstranata izašlo je na ulice New Yorka na Božić. Grupa dosljedno demonstrira od početka rata u Gazi zahtijevajući trajan prekid vatre.
"Nema slavlja kada je Gaza napadnuta. Zahtijevamo prekid vatre, odmah kako bismo okončali rat u Gazi i okončali opsadu Gaze. Zahtijevamo da se zaustavi ubijanje, da se zaustavi podrška SAD-a Izraelu. SAD je podržao Izrael s hiljadama bombi", kazao je Adam Mnawer, jedan od demonstranata.

Demonstranti su nosili zastave Palestine, a u prvom redu se mogla vidjeti i zastava Republike Bosne i Hercegovine.

Demonstranti su krenuli od News Corpa i krenuli prema božićnom drvcu u Rockefeller Centeru, uzrokujući smetnje na putu, uključujući zatvaranje trga. Policija New Yrka je pojačala svoju policijsku prisutnost duž rute demontracija. NY1 je izvještavao o sukobima između proizraelskih i propalestinskih pristaša.
Kasnije je policija izvijestila o nekoliko hapšenja tokom noći, čime je protest zapravo prekinut.

Dok rat traje više od dva mjeseca, demosntranti na Manhattanu su htjeli poručiti da žele osigurati da se nevolja palestinskog naroda ne zaboravi.

"Pretpostavljam da je to jedini način da nas mogu čuti, ljudi moraju čuti naše glasove", rekao je Sam Said, propalestinski demonstrant.