Veliki neredi na protestima u Parizu

pariz

Nekoliko tisuća stanovnika Francuske danas je prosvjedovalo diljem te zemlje. Oni su se odlučili tradicionalnim prosvjedima obilježiti Međunarodni praznik rada unatoč mjerama koje su trenutačno na snazi u toj državi. Naime, u Francuskoj je još uvijek na snazi i odluka o ograničenom kretanju.

U svim većim francuskim gradovima održavale su se prosvjedne šetnje. Prosvjednici su zahtijevali socijalnu i ekonomsku pravdu te su iskazivali protivljenje odluci francuskih vlasti o promjeni naknade za nezaposlene. Prema informacijama u Francuskoj je danas bilo oko tristo skupova.

Najveći neredi zabilježeni su u glavnom gradu Parizu. Za održavanje reda i mira u francuskoj metropoli bilo je zaduženo oko 5.000 policijskih službenika. U jednom trenutku ovi prosvjedi su prerasli u sukob s policijom te su prosvjednici na njih bacali kamenje te prevrtali kante. Policijski službenici su u nekim trenucima bili primorani upotrijebiti suzavac te su prosvjednicima odgovorili s policijskim palicama. Prema prvim informacijama privedeno je sedamnaest izgrednika.

Policija je izvijestila javnost i da je spriječila pripadnike anarhističkoga Crnog bloka koji su željeli organizirati svoju povorku.