Više miliona Kubanaca protestiralo zbog novih sankcija SAD

Godišnji marš u znak obilježavanja 1. maja

Više miliona Kubanaca izašlo je danas na ulice da bi protestirali zbog novih sankcija koje je ovom karipskom otoku uvela administracija američkog predsjednika Donalda Trampa (Trumpa) i nastojanja Vašingtona da s vlasti svrgne predsjednika Venecuele Nikolasa Madura (Nicolas).

- Dat ćemo snažan, čvrst i revolucionaran odgovor na izjave pune mržnje, provokacija, laži i kleveta Jenkijevske imperije - naveo je u poruci na Twitteru predsjednik Miguel Dijaz-Kanel (Canel).

Analitičari navode da je godišnji marš u znak obilježavanja 1. maja prva šansa za javni protest zbog američke ofanzive protiv socijalizma u regionu koju je krajem prošle godine najavio savjetnik za nacionalnu sigurnost Bijele kuće Džon Bolton (John).

Potom je uslijedio niz novih sankcija protiv Venecuele, Kube i Nikaragve.

Američki predsjednik Donald Tramp jučer je zaprijetio novim i potpunim sankcijama Kubi ukoliko vojnici te zemlje nastave s podrškom Maduru.

Trampov komentar objavljen je nakon što je Bolton izjavio da u Venecueli ima više od 20.000 pripadnika kubanske vojske, prenosi Dnevni Avaz.

Kuba je u više navrata negirala da su njeni vojnici u Venecueli.

Šef kubanske diplomatije Bruno Rodrigez (Rodriguez) izjavio je potom da je Bolton patološki lažov koji daje pogrešne informacije Trampu jer nema vojnika te zemlje u Venecueli niti Kubanci učestvuju u vojnim ili sigurnosnim operacijama.