Višković: Schmidt svojim odlukama može zabavljati Sarajevo

.

Predsjednik Vlade RS-a Radovan Višković izjavio je da ne vjeruje da će odluke Christiana Schmidta imati bilo kakve posljedice po Republiku Srpsku i istakao da je Schmidt zabranio i onemogućio BiH članstvo u EU.

Višković je rekao da Republika Srpska ne priznaje Schmidta kao visokog predstavnika i da njegove odluke nisu obavezujuće za institucije Republike Srpske.

"Ovim samo uvodi BiH u još jednu žešću krizu. Republika Srpska će raditi svoj posao kao i do sada, a Schmidt može da svojim odlukama zabavlja Sarajevo, tako da ne vjerujem da će ovo imati bilo kakve posljedice po Republiku Srpsku", istakao je Višković.

Premijer RS-a je ponovio stav zvaničnika ovog entiteta - da Schmidt nije visoki predstavnik.

"Gospodin Schmidt, ako je toliko bitan, toliko, evo da ne kažem, pokazao mišiće, pokazao moć, onda bi trebao otići u Vijeće sigurnosti da potvrdi da je on visoki predstavnik u BiH, tada će ga Republika Srpska priznavati. On je bio u Vijeću bezbjednosti i tamo, pa skoro dvije najveće zemlje na svijetu, Rusija i Kina, nisu dale saglasnost da bude visoki predstavnik, tako da on nije visoki predstavnik u BiH", izjavio je Višković.

On je dodao da BiH ne treba i ne zaslužuje da bude članica EU, kao zemlja pod protektoratom u kojoj ne vladaju demokratska pravila i sa jednim neizabranim strancem i stranim sudijama u Ustavnom sudu.

"Tako da bi trebalo prekinuti sve procese u vezi sa evropskoim integracijama jer je očito od danas svima jasno da BiH nema mjesto u okviru evropskih integracija", rekao je Višković.