Visoki komesar UN-a za ljudska prava: Su Ći treba podnijeti ostavku zbog nasilja nad Rohindžama

Odlazeći visoki komesar Ujedinjenih naroda za ljudska prava tvrdi da de facto čelnica Mijanmara Aung San Su Ći (Suu Kyi) treba podnijeti ostavku zbog nasilne kampanje vojske protiv Rohindža, muslimanske manjine, u protekloj godini.

Zeid Rad el-Husein izjavio je za BBC da bi dobitnica Nobelove nagrade za mir trebala razmotriti da radije bude vraćena u kućni pritvor nego da opravdava akcije vojske.

U novom izvještaju UN-a navodi se da mijanmarska vojska treba biti istražena zbog genocida.

Mijanmar je odbacio taj izvještaj kao jednostran.

Vojska te zemlje s budističkom većinom - koja je optuživana za sistematsko etničko čišćenje - ranije je negirala da je učinila bilo šta nezakonito.

Izvještaj UN-a, objavljen u ponedjeljak, krivi Su Ći, dugogodišnju čelnicu prodemokratskog pokreta, što nije uspjela spriječiti nasilje.

- Ona je bila u poziciji da učini nešto - izjavio je Husein u intervjuu s novinarkom BBC-ja Imodžen Folks (Imogen Foulkes).

Tvrdi i je trebala šutjeti ili podnijeti ostavku. 

- Nije bilo potrebe da postane portparol burmanske vojske. Nije morala govoriti te stvari koje su bile vrh ledenog brijega u kampanji dezinformacija. To su bile izmišljotine - kazao je.

- Ona je mogla izjaviti kako je spremna ostati nominalna čelnica zemlje, ali ne pod tim uvjetima. Mogla je reći "puno vam hvala, ali ja ću podnijeti ostavku, vratit ću se u kućni pritvor, ali ja ne mogu biti saučesnica u tim kršenjima ljudskih prava'' - izjavio je Husein.

Između 1989. i 2010. Su Ći je provela oko 16 godina u kućnom pritvoru u vrijeme vojne vlade.

Nobelov komitet objavio je u srijedu da se Su Ći ne može oduzeti Nobelova nagrada za mir koju je dobila 1991. godine.

Izvor: