Vjernici fizički nisu u Aladži, ali se dova njenom graditelju u njoj svakodnevno uči

Aladža džamija
Namazi u džematu se ne obavljaju, ali se svakodnevno u tri džamije u gradu, ali i u džematima Sutjeska, Mrežica i Jeleč, uče mukabele

Prošlo je tačno godinu dana od otvaranja Aladža džamije u Foči. Slike koje su obišle cijeli svijet duboko su se urezale i u sjećanje Miralema ef. Hodžića, glavnog imama Medžlisa IZ Foča, koji i sada pred očima vidi na hiljade vjernika u Aladžanskom parku i haremu džamije koje će nositi u srcu dok je živ. 

Zbog pandemije koronavirusa u fočanskim džamijama ovog ramazana vjernici fizički nisu prisutni, džemat održavaju imami sa porodicama, ali su misli hiljada Fočaka širom svijeta često usmjerene ka ušću Ćehotine u Drinu, Hasan Nazirovom remek djelu i simbolu Foče. 

- Ovo je sad jedno novo vrijeme, teško iskušenje koje ćemo mi ako Bog da preživjeti i savladati. Međutim, ima drugih stvari koje su u svemu ovome i pozitivne. Po prvi put u životu ili otkad radimo ove svoje poslove možemo naći vremena za sebe, za svoju porodicu. A kao što znamo porodica u islamu je sveta i čovjek treba da vodi brigu o svojoj porodici. 

Po prvi put iftarimo sa svojom porodicom, družimo se i vidimo kako nam djeca rastu. Sad vidimo da nismo bili ni svjesni koliko nam život brzo prolazi. Naša djeca porastu i svi nam kažu – vidi mašAllah tvog sina ili tvoje kćerke, a mi to nismo ni osjetili jer nismo imali vremena za njih. Po prvi put, ja lično, provodim Ramazan onako kako bih ga trebao da provodim. Imam I vremena da obavim razgovor sam sa sobom, da vidim šta sam to doprinio ili nisam, šta mogu bolje – kaže nam Hodžić.

Namazi u džematu se ne obavljaju, ali se svakodnevno u tri džamije u gradu, ali i u džematima Sutjeska, Mrežica i Jeleč, uče mukabele. U Aladža džamiji uči se hatma dova pred dušu njenog graditelja Hasana Nazira, u Carevoj džamiji za sultana Bajazida, a u Atik Ali-pašinoj dova se uči za Atik Ali-pašu.

Zajednički iftar

Za povratnike u Foču, ali i njihove komšije, svakodnevno se u kompleksu Aladža džamije pripremaju iftari. Zahvaljujući sredstvima koja doniraju stanovnici BiH ali i oni koji žive van domovine, iftari se distribuiraju prema svim džematima.

– Tako svaku noć u prosjeku ovdje pripremamo oko 25 iftara. Svako onaj ko želi da mu se donese iftar, iftar će mu se donijeti, bez obzira koje vjere bio. Noćas imamo taj slučaj, gdje će naše komšija iftariti ili večerati, kako god hoćete, zajedno s nama Bošnjacima – kaže ef. Hodžić.

Osnažila Fočake

Aladža je promijenila sliku Foče, osnažila Fočake koji sada imaju motiv i adresu više na koju mogu doći, ali i relaksirala odnose među svim ljudima u ovom gradu. Dani Ramazana, koji protiču u posebnim uvjetima zbog virusa koji muči cijeli svijet, prilika su za analizu naših djela i ciljeva.  

- Ovo nam je prilika da stanemo pred ogledalo i kažemo kakvi smo ljudi, da ne tražimo mahane u drugima, a da svoje ne vidimo. Obavimo razgovor sa sobom, a trebali bi biti iskreni jer ne možemo sebe lagati, pa kad sami sebi odgovorimo kakvi smo onda tako nastupajmo u životu. Molim Allaha dž.š. da u ovom teškom vremenu ojača naš iman i da nam snage da poslije ovoga budemo puno bolji – poručio je Miralem ef. Hodžić, glavni imam MIZ Foča.