Vlada KS sutra razmatra pedagoške standarde, prosvjetni radnici prijete generalnim štrajkom

Prijedlog odluke o pedagoškim standardima i normativima za osnovnu školu u KS danas je bila treća tačka dnevnog reda sjednica Vlade KS, ali je njeno razmatranje odgođeno za sutra. Članovi Sindikata osnovnog obrazovanja i odgoja KS poručili su da ako bude usvojen prijedlog koji nije po mjeri učenika i nastavnika, kreću u generalni štrajk od septembra.

Ministar osnovnog obrazovanja Elvir Kazazović kazao nam je kako Prijedlog nije povučen s dnevnog reda, već da će biti razmatran sutra. Predsjednik sindikata Saudin Sivro kazao je kako je ovo peti put da se pokušava riješiti problem pedagoških standarda.

"Odbija se ono što je prijedlog po mjeri učenika i prosvjetnih radnika. Ovo je ostalo jedino neurađeno nakon protesta. Savjetnici koji su trebali otići u penziju predlažu pedagoške standarde koji će ostaviti bez posla više od stotinu ljudi, te da odjeljenja ne smiju brojati manje od 24, odnosno 28, a spominju se i prijedlozi od 32 učenika u razredu. Premijer ne želi usvojiti standarde jer misli da su protesti bili usmjereni protiv njega što nije tačno", rekao je Sivro.

Istakao je kako premijer KS Adem Zolj treba biti svjestan da zastupa interese 35.000 učenika i stotine prosvjetnih radnika, kao i svih ostalih ljudi i radnika u KS, a ne samo stranke iz koje dolazi.

"Ukoliko se usvoje pedagoški standardi protivni interesima učenika i radnika, bit će zapamćen kao premijer s kojim će početi generalni štrajk u svim osnovnim školama KS, a sarađivat ćemo i sa sindikatima srednjih škola, zdravstva i ostalih", kazao je Sivro.

Istakao je bojazan da se planira proglasiti tehnološkim viškom 80 higijeničarki, 30 čuvara, šest direktora itd. Za njih nema alternative u smislu premještaja.

"Nećemo to dozvoliti i niko ne smije ostati bez posla", poručio je Sivro.