Vladimir Putin upozorio na moguće izbijanje nuklearnog rata

Ruski predsjednik Vladimir Putin upozorio je da bi aktuelni rast tenzija na vojnom planu mogao eskalirati u nuklearni rat koji bi uništio planetu.

Putin je počeo redovno godišnje obraćanje naciji koje u Međunarodnom trgovačkom centru u Moskvi prati više od 2.000 novinara.

Prvi čovjek Rusije kazao je kako svijet zanemaruje ozbiljnost aktuelne situaciju i zbivanja na globalnom planu.

"Američko povlačenje iz Sporazuma o nuklearnim snagama srednjeg dometa INF izazvalo bi porast utrke u naoružavanju, a sve bi u konačnici moglo dovesti do globalne nuklearne katastrofe", upozorio je Putin.

On je izrazio nadu da će čovječanstvo imati dovoljno razuma da ne posegne za ekstremnim opcijama.

Putinu je ovo prvo godišnje obraćanje naciji od početka četvrtog mandata na čelu Rusije. Tokom obraćanja Putin će komentirati najvažnije događaje koji su obilježili godinu na izmaku.

Sporazum o uništenju i zabrani proizvodnje projektila kraćeg i srednjeg dometa su 1987. u Washingtonu potpisali tadašnji američki predsjednik Ronald Reagan i sovjetski predsjednik Mihail Gorbachov. Američki predsjednik Donald Trump prošlog mjeseca je najavio povlačenje SAD-a iz sporazuma te je optužio Rusiju da već dugo krši njegove odredbe.