Vlasti od građana godišnje "ukradu" 2,2 milijarde KM?!

Home

Vlasti od građana godišnje "ukradu" 2,2 milijarde KM?!


Najmanje 75 posto svih javnih nabavki u BiH, prema podacima Antikorupcijske mreže „Account“, završi se na netransparentan način.

Situacija se godinama ne mijenja jer se ne dešavaju nužne izmjene koje bi uvjetovale povećanje transparentnosti, kazao je za „Avaz“ predsjednik ove mreže Eldin Karić. Dodao je da, prema procjenama, taj postotak ide čak i do 78 posto.

Sumnjivi poslovi

- "Na svim nivoima vlasti u BiH budžeti iznose oko 15 milijardi KM, a na javne nabavke se troši oko tri milijarde KM. A, kad se izračuna 75 posto od tri milijarde, onda je to oko dvije milijarde i 250 miliona KM, koje svake godine završe u sumnjivim transakcijama kroz netransparentne javne nabavke" - naglasio je Karić.

Prema njegovim riječima, samo je „Elektroprivreda BiH“ za godinu imala pola milijarde netransparentnih javnih nabavki. Poražavajuće zvuči rezultat da u BiH čak 44 posto ugovornih organa netransparentno provodi proces javnih nabavki, budući da nemaju usvojene ili javno dostupne godišnje planove javnih nabavki na svojim internet-stranicama, kazao je za „Avaz“ Damir Šabanić, koordinator projekta „Monitoring javnih nabavki u BiH“ u okviru „Accounta“.  - "Za ovakvu statistiku prvenstveni krivac je postojeći Zakon o javnim nabavkama BiH, koji omogućava da se planiranje javnih nabavki ne provodi u skladu s transparentnim mehanizmima poslovanja" - ocijenio je Šabanić. .
 

Bez objave

Dodao je da od 108 ugovornih organa koji su bili predmet monitoringa 93 posjeduju internet-stranicu. - Od onih koji je posjeduju, 60 njih ima objavljen plan javnih nabavki za ovu godinu, a preostala 33 plan nisu objavili. Procentualno gledano, od 108 ugovornih organa 56 posto posjeduje vlastitu internet-stranicu i na njoj su objavljeni planovi nabavki za ovu godinu, što je dobar primjer, dok 44 posto ugovornih organa nema dostupan plan nabavki. To je daleko od transparentnog procesa javnog nabavljanja - kazao je Šabanić.

Milijarda i po maraka ispod stola državnih institucija

Samo budžet svih bh. institucija iznosi jednu milijardu i 961 milion KM. Prema podacima Ureda za reviziju institucija BiH, četvrtina ovog iznosa se potroši na javne nabavke. Prema istraživanju mreže „Account“, samo institucije BiH putem javnih nabavki ispod stola potroše oko milijardu i po maraka novca bh. građana. BROJKE -  3 milijarde KM godišnje se potroši na javne nabavke -  44 posto institucija netransparentno provodi proces javnih nabavki.
 

Tagovi
Objavio: Pon, 02/10/2017 - 09:07

Facebook komentari

Povezane vijesti

Back to top