Vođa Al-Kaide ubijen u Jemenu dok se borio na strani vladinih snaga

Vođa Al-Kaide ubijen je u jemenskoj centralnoj pokrajini Marib dok se borio na strani vladinih snaga koje su u sukobu sa šiitskim pobunjenicima, saopćili su u subotu zvaničnici i plemenske starješine.

halib al-Zaidi ubijen je u razmjeni vatre s pobunjenicma, poznatim kao Hutiji, u oblasti Sirwah pokrajine Marib", izjavili su za agenciju AP.

Vladine snage imale su podršku koalicije pod saudijskim vodstvom koja pomaže jemensku međunarodno priznatu vladu.

Zvaničnici i strješine izjavili su za AP da je al-Zaidi imao desetke operativaca Al-Kaide pod svojom komandom i da je učestvovao u nekoliko bitaka protiv Hutija u toj pokrajini. Oni su tražli da ostanu anonimni jer nisu bili ovlašteni da javno govore o toj temi.

Predstavnici koalicije nisu bili odmah dostupni radi komentara.

Al-Zaidi je u prošloj godini uvršten na listu sankcija Vijeća sigurnosti UN-a kao "pojedinac sa sjedištem u Jemenu koji djeluje uime Al-Kaide na Arapskom poluotoku". UN su utvrdile da je on snabdijevao jemenski ogranak globalne terorističke mreže oružjem, novcem i regrutima.

Također je utvrđeno da je al-Zaidi pomogao Al-Kaidi na Arapskom poluotoku da proširi svoju kontrolu nad dijelovima Mariba. On je bio vođa grupe u toj pokrajini od 2015. godine.

Nedavna istraživanje AP-a ustanovilo je da su članovi koalicije pod saudijskim vodstvom putem milicija. koje podržavaju u Jemenu, postigli tajne sporazume s Al-Kaidom. Još na stotine ostalih regrutovala je koalicija jer ih je smatrala izuzetnim borcima. 

Koalicija pod saudijskim vodstvom u ratu je s pobunjenicima koji uživaju iransku podršku duže od tri godine. Ogranci Al-Kaide i Islamske države iskoristili su haos u zemlji kako bi proširili svoje prisustvo u Jemenu.

Koalicija već dugo vremena tvrdi da je predana borbi protiv terorizma u Jemenu.

Al-Kaida na Arapskom poluotoku smatra se najopasnijim ogrankom terorističke mreže i pokušavala je izvoditi napade na američkom tlu. U borbi protiv Hutija, militanti Al-Kaide praktično su na istoj strani s koalicijom pod saudijskim vodstvom - i na kraju sa SAD-om.

Izvor: