Vogošćani u komšiluku ne žele firmu koja proizvodi hemikalije

Vijest da će firme „Pretis“ iz Vogošće, „Igman“ iz Konjica, „Ginex“ iz Goražda, „Unis Group“ s Ilidže i Vlada Federacije BiH, kao njihov vlasnik, osnovati novu firmu za proizvodnju hemijskih komponenti za potrebe namjenske industrije, a čije bi sjedište trebalo biti unutar vogošćanske industrijske zone „Pretis“, uznemirila je građane ove općine. Posebno su u panici mještani naselja Rosulje, Blagovac, Tihovići i Hotonj. 

Izbacivanje otpada 

Pošto u ovoj lokalnoj zajednici već kruže informacije da bi proizvodnja hemikalija značajno ugrozila životnu sredinu i zdravlje građana, reagiralo je i Općinsko vijeće na jučerašnjoj sjednici.  

- Sve ovo je s direktorima ovih firmi dogovorno u kabinetu Fadila Novalića, premijera Vlade Federacije BiH, a u vezi sa provođenjem strategije razvoja namjenske industrije. Tražim da se hitno preispita opravdanost formiranja firme čiji bi rad mogao ugroziti ljepotu življenja u Vogošći, ali i u Kantonu i šire. Ukoliko, naime, dođe do izbacivanja otpadnih hemijskih materija u vodotok rijeke Vogošće, iz čijeg se korita putem filterskog postrojenja ubacuje voda u sistem gradskog vodovoda, onda bi moglo biti ugroženo zdravlje svih građana KS – rekao je Curić.

Svoju zabrinutost najavama otvaranja firme za proizvodnju hemijskih komponenti ne kriju ni mještani naselja Blagovac, koje je u blizini industrijske zone.

- Imajući u vidu kako rade naše inspekcije i drugi organi koji trebaju da štite okoliš, nije teško zamisliti da će novi privredni subjekt biti izvor i novih problema, ne samo za nas u komšiluku već po stanovnike cijelog KS – rekao je mještanin Rajko Đukić.

Zakonske norme 

Njegov komšija Mirko Todorović tvrdi da se trebaju otvarati nove firme, ali ne nauštrb zdravlja građana, jer je ono najpreče.

 Ko god želi da otvori firmu treba poštivati zakonske norme koje će spriječiti da dođe do ugrožavanja okoliša i zdravlja ljudi. Istina, vrijeme iza nas pokazuje da se u trci za profitom malo mislilo o zdravlju ljudi – kazao je Todorović.

Spriječiti zagađenje 

- Bilo bi dobro prije početka izgradnje preispitati sve odluke i pribaviti potrebne dozvole kako bi se onemogućilo zagađenje okoliša, pa i samog vodozahvata unutar industrijske zone. Koliko znam, u blizini vodozahvata ne bi se smjela stacionirati prljava tehnologija - tvrdi Đukić.