Vučić: Radimo na infrastrukturnom povezivanju Balkana

Vučić se zahvalio Erdoganu na ponovnoj posjeti.

"Nadam se i uvjeren sam da ovo nije ni blizu njegove posljednje posjete, nadam se da će neuporedivo češće dolaziti u našu zemlju", kazao je Vučić.

Dodao je da su u četiri oka razgovarali sat i pol.

"Ono što je veoma važno je da smo konstatovali da smo napravili izuzetno značajan napredak u ekonomskoj saradnji. Radimo sa Turskom na mnogo političkih projekata, prije svega stabilnosti", kazao je.

Govoreći o izgradnji, putevima u Srbiji i regionu, Vučić je poručio da je uspostavljeno veliko povjerenje između dvije zemlje.

"To radimo u interesu i jednog i drugog naroda. Radimo sa Turskom na mnogo političkih projekata. Radimo na infrastrukturnom povezivanju Balkana i sutra ćemo prisustvovati otvaranju radova na autoputu na deonici od nepunih 19 kilometara. To su velikih vrijednosti radovi i ljudi to obično potcenjuju", kazao je Vučić.

Kako je naveo, infrastrukturni projekti približavaju Beograd i Sarajevo, Srbe i Bošnjake...

"Kada sve to budemo uradili Srbija i region će izgledati mnogo drugačije. Finansiranje smo dogovorili. Hoćemo posebno u raškoj oblasti da podignemo infrastrukturu. Zamolio sam Recepa Tayyipa Erdogana da mi dozvoli da odem u Osmanski arhiv. Naš ceo arhiv ima manje o nama nego što ima Osmanski arhiv u Istanbul", poručio je Vučić.

Nakon izjava, predsjednici Turske i Srbije obratit će se i na otvaranju Srpsko-turskog poslovnog foruma, kome će prisustvovati veliki broj privrednika iz obje zemlje.

Erdogan, Vučić, te predsjedavajući i članovi Predsjedništva Bosne i Hercegovine Željko Komšić, Šefik Džaferović i Milorad Dodik sutra će se u Beogradu sastati na trilateralnom samitu Srbije, Bosne i Hercegovine i Turske.

Nakon samita, predsjednici Turske, Srbije i članovi Predsjedništva  BiH prisustvovaće svečanoj ceremoniji polaganja kamena temeljca za izgradnju autoputa Beograd - Sarajevo u Sremskoj Rači.