Vulin: Šta ako milion Srba potpiše peticiju da nije bilo genocida

.
Ministar unutrašnjih poslova Srbije Aleksandar Vulin danas je, reagujući na odluku visokog predstavnika Valentina Inzka da nametne zabranu negiranja genocida, rekao "da se istina ne može nametnuti zakonom i da je Inzko riješio da Srbe ušutka i zabrani im da govore istinu" o, kako je rekao, "građanskom ratu u BiH".

“Na samom kraju mandata, Inzko je riješio da se osveti svim narodima u BiH i da zemlju koju nije zavolio, niti je bilo čime dobrim zadužio, uznemiri i podstakne rasprave i podjele”, naveo je Vulin u pisanoj izjavi.

On je upitao "šta će se desiti ako milion Srba iz Republike Srpske potpiše peticiju u kojoj svjedoči da genocida nije bilo, hoće li svi ići u zatvor i kako će se zvati zatvor u kome će za istinu stradati milion Srba".

 

"Da li će se taj zatvor zvati BiH? Da li se zabrana svjedočenja istine odnosi samo na Srbe u BiH, da li će na Interpolovoj potjernici završiti i Srbi iz Srbije i svi drugi slobodnomisleći ljudi koji ne priznaju ono čega nije bilo? I da li će ovaj zakon poslužiti za konačni obračun sa Aleksandrom Vučićem i svima nama koji ne damo da Srbi postanu narod genocida?", napisao je Vulin, a prenosi Sputnik.

 

Takođe, upitao je "šta će reći Inzko i oni koji ga podržavaju, ako Srbija donese zakon o zabrani priznanja Kosova kao nezavisne države i na potjernicu stavi sve koji o Autonomnoj pokrajini ovore kao o tzv. državi Kosovo".

 

"Ako ima razuma, Inzkova osveta narodima u BiH će biti, ili spriječena, ili ignorisana", naveo je Vulin.

 

Podsjetimo, Ured visokog predstavnika odbacio je svaku vrstu potencijalnih manipulacija kojima bi se tvrdilo da su ovi amandmani koje je danas donio visoki predstavnik Valentin Inzko usmjereni protiv jednog od tri naroda.

Visoki predstavnik je jasno rekao da njegove intervencije u Krivičnom zakonu nemaju nikakve veze s kolektivnom krivicom, navodeći da su Bošnjaci, Hrvati i Srbi dobri narodi. Izmjene Zakona se odnose na individualnu odgovornost, te se unaprijed odbacuje svaka vrsta potencijalnih manipulacija kojim bi se tvrdilo da su ovi zakonodavni amandmani usmjereni protiv jednog od tri naroda", odgovoreno je Feni iz Ureda visokog predstavnika.

 

Cijeli zapadni, civilizirani svijet pozdravio je Inzkovu odluku kojom će se konačno spriječiti negiranje gnusnih zločina koji su počinjeni tokom agresije na BiH i veličanje zločinaca.