Za Bakirovog zeta nove hiljade KM iz budžeta

Privatna firma preplaćena na poslove od javnih kompanija

Kompanija “Bihexo” u privatnom vlasništvu Mirsada Berberovića, zeta Bakira Izetbegovića, bošnjačkog člana Predsjedništva BiH i lidera Stranke demokratske akcije, i dalje redovno dobiva unosne poslove od kantonalne firme “Vododovod i kanalizacija” (ViK).  

Narodni novac

Pokazao je to i ugovor o dodijeljenom poslu, objavljen 27. avgusta na Portalu javnih nabavki. Prema ugovoru o dodjeli posla, “Bihexo” je od ViK-a dobio novih 247.689 maraka narodnog novca.

Od početka godine sedam unosnih ugovora

Od početka godine sedam unosnih ugovora

Ova firma je u posljednjih nekoliko godina dobila od državnih kompanija skoro 15 miliona KM, a samo od VIK-a u posljednjih nekoliko godina skoro sedam miliona maraka. U junu im je, također, dodijeljen 1,1 milion maraka. Ovog puta, hiljade maraka iz budžeta Kantona Sarajevo dobili su na osnovu ugovora o isporuci HTZ opreme. Jedan lot iznosi 202.500 maraka, a drugi 92.000 KM. U cijenu nije uračunat PDV.

Prema podacima objavljenim na Portalu javnih nabavki, samo od početka godine do danas, vidljivo je da je “Bihexo” preplaćen na poslove od ViK-a.

Faksimil ugovora o dodjeli novog posla

Faksimil ugovora o dodjeli novog posla

S druge strane, kvarovima na vodovodnoj mreži u Sarajevu nikad kraja, što potvrđuju brojne popravke na mreži, ali i redukcije vode koje su godinama na snazi.

Zvanični podaci 

No, da u ViK-u i dalje vjeruju “Bihexu”, potvrđuje da su im samo od januara do 27. avgusta dodijelili sedam unosnih ugovora, teških nekoliko miliona KM.

Iako druge firme negoduju zbog povlaštenog položaja “Bihexa”, Uprava ViK-a, kojom rukovodi Azra Muzur, kandidat ove stranke na predstojećim izborima, nastavlja po starom receptu, dajući milione “Bihexu” za opremu, ali i trošeći milione za otklanjanje kvarova na vodovodnoj mreži.

Ne smeta im istraga Tužilaštva KS  

Državnoj firmi ViK-u ne smeta što je Berberovićeva kompanija “Bihexo” pod istragom Tužilaštva KS u predmetu “Zadruga”, u kojoj je osumnjičen za pranje novca i utaju poreza. Čak mu je Općinski sud u Sarajevu odredio i mjere zabrane.