Za Kurban-bajram izboden Bošnjak u bosanskoj džamiji u Danskoj

ubistvo
Muškarac star 75 godina životno je ugrožen u srijedu popodne kada je nekoliko puta izboden šrafcigerom u bosanskoj džamiji na Lisesmindeveju u Odenseu.

 

U četvrtak je 70-godišnjaku određen pritvor, optužen za pokušaj ubistva, nakon što je priznao da je izbo muškarca.

Jedan 70-godišnji muškarac bh. porijekla rekao je sudu u Odenseu da se u srijedu pojavio u bosanskoj džamiji u Odenseu kako bi mu ponovo bilo dozvoljeno da dolazi u džamiju, prenosi Ritzau.

No, prema riječima 70-godišnjaka, nastala je gužva, koja se završila tako što je 75-godišnjak izboden šrafcigerom a koji do danas u kritičnom stanju.

Specijalni tužilac Brian Dybdahl smatra da se radi o pokušaju ubistva, a sud je u četvrtak osumnjičenog muškarca pritvorio na četiri sedmice.

Sam čovjek je priznao da je upravo on ubo 75-godišnjaka šrafcigerom.

-Ali on je negirao da se radilo o pokušaju ubistva, kaže specijalni tužilac.

Zatvorenik je ranije osuđen na uvjetnu kaznu zbog nekog nasilja u džamiji, koju koriste Bosanci, te mu je zabranjen ulazak u džamiju.

On je u srijedu, prema vlastitoj izjavi, želio da razgovara sa onima koji odlučuju na licu mjesta, u nadi da će mu biti dozvoljen povratak. Sa sobom je imao šrafciger.

Ovaj 70-godišnjak je objasnio da ga je ponio sa sobom radi eventualne samoodbrane, ukoliko bi ljudi u džamiji postali nasilni prema njemu.

Policija je dojavu o napadu primila u 13.16 sati, a 70-godišnjak je još bio na adresi Lisesmindevej u Odenseu kada je policija stigla. On je uhapšen na licu mjesta.

75-godišnjak, koji je uboden šrafcigerom, bio je povezan sa džamijom, kaže specijalni tužilac. Njegovi najbliži rođaci su obaviješteni o nasilnom napadu.