Zašto su neke namirnice trostruko skuplje u BiH nego u Hrvatskoj?

.

Potrošačke cijene u BiH opet bilježe rast. Tako su u januaru ove godine, u prosjeku, porasle za 0,2 posto u odnosu na prethodni mjesec. Porazno je da su neke namirnice u osiromašenoj BiH tri puta skuplje nego u Hrvatskoj, koja je u EU.

I dok se pojedini proizvodi poput ulja drže na cijeni od 2,45 KM po litru, ili šećera koji je 2,10 KM, dotle je maslac od 250 grama skoro 8 KM.

Porazna činjenica

 

Porazna je činjenica da je maslac u BiH značajno skuplji nego u Njemačkoj, Austriji ili Norveškoj, gdje se za 8 KM može kupiti pola kilograma tog proizvoda. U susjednoj Hrvatskoj pakiranje maslaca od 250 grama nerijetko se može kupiti po cijeni od 3 KM.

 

Redžo Omerbašić iz Udruženja potrošača Posavskog kantona kaže da je rast cijena hrane vidljiv, međutim, naglašava da se divljanju cijena prilično stalo ukraj zahvaljujući i akciji “Zaključavamo cijene“.

Također, brojni građani ne mogu priuštiti voće i povrće zbog njihove cijene.

 

Nezaštićeni domaći proizvođači

Dok je među jeftinijim voćem jabuka, koja se po kilogramu prodaje po cijeni od 2 KM, dotle je, naprimjer, limun 4-5 KM. Blitva košta 5 KM po kilogramu, koliko i prasa, dok je mladi luk ponegdje dostigao cijenu i od 10 KM po kilogramu!

– Nažalost, kod nas je više od 60 posto uvoznog voća i povrća, od Grčke, Turske i Italije, dok domaći proizvođači nisu dovoljno zaštićeni – ocjenjuje Omerbašić.

Meso već duže vrijeme drži paprenu cijenu. Građani, uglavnom, kupuju piletinu. Cijelo pile po „zaključanoj“ cijeni je 6,50 KM po kilogramu, dok je kilogram fileta više od 12 KM. Juneći but bez kosti košta više od 20 KM po kilogramu, a teleći 27 KM