Zašto Vlada RS krije ko spava u njenim apartmanima?

Krije se i spisak zaposlenih, kao i njihove diplome

Izbjegavanjem otkrivanja informacija o zaposlenima, podataka o siticanju diplome, kao i toga ko koristi apartmane u administrativnom centru, Vlada Republike Srpske radi suprotno od premijerovog obećanja da će njen rad biti transparentan za sve.

Imamo ozbiljnu namjeru da Vlada što više bude servis naših građana. Sve što budemo radili biće transparentno i da naši dokumenti budu u elektronskoj formi – rekao je premijer Radovan Višković izlažući svoj ekspoze.

Od tada do danas prošlo je više od pola godine, a sudeći po brojnim primjerima ovo obećanje još nije ispunjeno. U prilog premijerovom obećanju ne idu ni mnoge pritužbe novinara, građana, ali i narodnih poslanika.

Na zahtjev narodne poslanice Vlada RS nije dala spisak zaposlenih, već sistematizaciju radnih mjesta bez imena i podataka o sticanju diplome.

Kada je Ministarstvo privrede i preduzetništva RS izradilo dokument koji se zove Prijedlog mjera za unapređenje poslovanja za period od 2019 do 2021. poslanica je odgovor čekala 10 dana, jer dokument nije objavljen na sajtu.

Ni mi nismo imali više sreće, jer nam je na naše pitanje ko koristi apartmane u Vladi odgovoreno da te informacije nisu za javnost (!), iako javnost to po Zakonu o slobodi pristupa informacijama ima pravo znati.

Ona koja je imala loša iskustva sa otvorenošću Vlade RS svakako je naroda poslanica PDP Jelena Trivić. Ona već mjesecima bezuspješno pokušava da dobije podatke o diplomama zaposlenih, koji joj ni nakon nekoliko poslatih upita, čak i potvrde da na to ima pravo, nisu dostavljeni, prenosi Fokus.

Svaki premijer na početku optimistično uđe u svoj posao i najavljuje mnoge izmjene u odnosu na ranije funkcionisanje. Međutim, s obzirom na to da je to ista vlast, neke prakse se nastavljaju. U ovih 150 dana rada Vlade nije došlo do nekih značajnijih promjena u kontekstu njenog transparentnijeg funkcionisanja – rekla je Trivićeva dodajući da ljudi iz Vlade prave budalu od nje dostavljajući joj podatke koje uopšte nije tražila.

Ona naglašava da će PDP predložiti rješenje koje se odnosi na javno objavljivanje trošenja novca iz budžeta.

Naš stav u PDP je da sjednice Vlade trebaju biti otvorne za javnost, osim za ona pitanja koja su od važnosti i bezbjednosnog interesa. Bilo bi dobro da se sjednice Vlade snimaju kao što je slučaj sa Narodnom skupštinom Republike Srpske, a ne da Vlada poslije sjednice izda šturo saopštenje, često čak i bez pres konferencije – rekla je ona.

Slično kao i Trivićeva, zadovoljan nije ni narodni poslanik SDS, Miladin Stanić.

Višković nema pojma kuda ovo sve vodi. Vlada radi netransparentno. Sve što sjedi tamo je uvezano u korupciju i samo gledaju kako će izvući što više novca u svoje džepove – oštar je Stanić.

Dodaje da nije optimističan kada je u pitanju ovaj mandat, tvrdeći da se ništa neće promijeniti.

Problem je što Višković nema odriješane ruke da uradi nešto što bi možda mogao i znao da uradi – dodao je Stanić.

Za razliku od oštre opozicije i njihovi loših iskustava, poslanici vladajuće koalicije, svjesni da uvijek može bolje, kažu da su poprilično zadovoljni radom Vlade i nivoom otvorenosti.

Ne znam šta bih rekao. Naravno da uvijek može bolje, ali nije toliko strašno koliko neki govore – rekao je kratko poslanik SNSD Igor Žunić.

Transparentnost rada Vlade RS jedini je pohvalio narodni poslnaik SP, Goran Selak, koji tvrdi da je potpuno zadovoljan dosadašnjim iskustvom.

Prema mojim dosadašnim iskustvima, kao i iskustvima kluba SP, svi dokumenti i materijali se dostavljaju blagovremeno i verujem da će tako biti i ubuduće – rekao je on.

Urednik info-redakcije portala Mondo, Željko Svitlica, kaže da nema osjećaj da je Vlada transparentnija nego ranije, te da je u redovnoj komunikaciji koju novinari vode s Vladom, mahom sa službenicima sa odnose s javnošću, sve isto već par godina.

Najčešće, u dobijanju odgovora iz bilo kog ministarstva nema velikih problema. S tim da neću oktriti toplu vodu ako kažem da dobijanje odgovora ne znači uvijek i dobijanje podataka – rekao je on.

Dođe da ovdje ima i novinarske krivice jer „nama uvijek treba bilo kakav odgovor što prije i onda je to nekakav kompromis u smislu: ‘dajte mi bar nešto, da popunim tekst'”.

Transparetnost zavisi od oblasti za koju se interesujete. Teško je iz zvaničnih izvora dobiti informacije koje ”koštaju milione maraka”, o sumnjivim fondovima koji kupuju resurse ili o poslovanju IRB-a, poslovanju propalih banaka, a lakše je dobiti iz nekih, uslovno rečeno, ”manje važnih oblasti” – objasnio je Svitlica.

Smatra da Vlada i svi njeni organi treba da bude mnogo otvorenija i da je do bilo koje informacije moguće doći sa par klikova, pogotovo do informacija o trošenju novca.

Na kraju krajeva, šta i ako znamo sve podatke? Npr. o famoznim naplatnim rampama u Glamočanima znamo i da su sagrađene na mjestu gdje nisu trebale da budu. Udesi na tom mjestu odnosili su živote i na kraju su nakon mnogo peripetija uklonjene. Na sve je potrošeno nekoliko miliona KM i na kraju – nikom ništa – zaključio je on.

Novinar Glasa Srpske, Darko Momić, smatra da bi grubo bilo reći da je rad Vlade Republike Srpske netransparentan, ali svakako da nije dovoljno transparentan.

To što iz Biroa za odnose sa javnošću Vlade RS na vrijeme stižu najave događaja i saopštenja o aktivnostima premijera i ministara nije nešto čime treba da se hvale, jer je to naprosto njihova obaveza – rekao je on.

Dodaje da, kada je riječ o dobijanju odgovora na pitanja, stanje se ni po čemu ne razlikuje u odnosu na ranije Vlade RS.

Svi mi novinari znamo koji portparoli se trude da svoj posao rade maksimalno profesionalno, a koji su preko noći zaboravili da su nekada i sami bili novinari – kaže on.

Dodaje da smo jako daleko od toga da sjednice Vlade Republike Srpske budu otvorene za javnost, što je praksa u mnogim evropskim zemljama, ali ne vidi zašto bi bio problem da javno dostupni budu svi akti koje usvoji Vlada ili da stenogrami i zapisnici sa sjednica Vlade RS budu javno dostupni i na sajtu Vlade RS.

Na novogodišnjem prijemu za novinare sam pitao premijera Radovana Viškovića šta misli o praksi iz nekih zemalja u kojima član Vlade po izboru novinarske zajednice ili profesionalnih udruženja jednom mjesečno dolazi na brifing pred novinare i urednike koji ga rešetaju o svemu i svačemu. Premijer je rekao da novinarska zajednica ili udruženje uputi takvu inicijativu prema Vladi, a da on nema ništa protiv toga da to postane praksa i kod nas – ispričao je on.

Momić zaključuje da transparentnost Vlade nije ni bolja ni gora u odnosu na prethodne, ali “i mi bi mogli da izvršimo malo jači pritisak da stvari promijenimo u svoju, odnosno u korist javnosti”.