Zbog ekonomske krize evropskoj državi prijeti bankrot i gubitak samostalnosti

san marino
Još prije pandemije bankarski sistem Republike je bio u kolapsu

 

Zbog duga mogla bi izgubiti i svoju 1300 godina dugu samostalnost, piše dnevni list "Il Fato Kotidijano" (Il fatto Quotidiano).

Republika San Marino je na početku pandemije oklijevala, iz ekonomskih razloga, da uvede karantin, a nakon što je zaraženo 1 200 građana od ukupno 33 000 i procentualno skočila na prvo mjesto po broju zaražanih u svijetu, vlasti su bile prisiljene da uvedu restriktivne mjere.

Još prije pandemije bankarski sistem Republike je bio u kolapsu, dugovi zemlje su narasli na 360 miliona eura, a sada da bi izbjegli finansijsku propast vlasti San Marina traže pomoć od prvog komšije Italije, i "BankItalije".

Republika San Marino bila je dugogodišnji poreski raj, idelano mjesto za sakrivenje novca i zametanja tragova firmi čije bogatstvo vlasnici nisu mogli dokazati.

Milioni su nestali "pojele su ih banke", tvrdi Džuzepe Marija Morganti, savjetnik opozicione demokratske partije.

Bankrot

Od 11 banaka šest je bankrotiralo, gubitke je morala da nadoknadi država, a jedna banka je nacionalizovana.

U posljednjih pet godina bogatstvo Republike je prepolovljeno, društveni proizvod pred pandemiju koronavirusa bio je manji za 28 posto, a zbog zaraze i karantina opao je za još 12 procenata.  Da bi ublažila ekonomsku krizu Republika San Marino je štampala državne obveznice "Titano" u vrijednosti od 500 miliona eura. Jedan "titano" vrijedi jedan euro, ali ni to nije dovoljno, nedostaje novca za isplatu penzija i za život, piše list.   Čak se razmišlja i o uvođenju poreza na dodatnu vrijednost, što bi bio presedan u historiji najmanje države na svijetu. 

"Il fato Kotidijano" piše da ukoliko se San Marinu ne pomogne, mogao bi "pasti" u ruke kineskom ili ruskom kapitalu, što bi ovi onda mogli koristiti za kupovinu glasova u međunarodnih istitucijama kao što je UN, OEBS i sl.

 U San Marinu živi oko 10 hiljada ljudi koji imaju dvojno državljanstvo, pa je i ovo jedan od motiva što dio italijanskih političara apeluje "da se pomogne, jer ako propadne San Marino biće to tragedija i za Italijane", tvrdi član demokratske partije Marko di Maio.

Izvor: