Zdravstveni radnici u USK očekuju veće plate i kolektivni ugovori

sa

Sa narednom godinom, zdravstveni radnici bi trebali dobiti nove Kolektivne ugovore. Njima će se definisati i veća primanja zaposlenih. Koliko, još nije poznato.

U toku su, naime, dogovori predstavnika Sindikata, Ministarstva i ZZO-a oko povećanja satnice i koeficijenta. Sindikati su dostavili svoj prijedlog, u Ministarstvu sada čekaju na očitovanje ZZO-a što bi se trebalo desiti u narednih 10 dana…

Sindikati traže veće plaće i to kroz povećanja cijene satnice i koeficijenata. Osim toga, ljekari insistiraju na regulisanju i drugih stavki koji bi doprinijeli poboljšanju njihovog statusa ali i ostanka mladih kadrova u Kantonu.

Prema onom što smo čuli od Amira Rekića predsjednika Sindikata ljekara USK-a, oni zahtijevaju povećanja u pogledu cijene sata i općenito rada, ali i ugovor koji će osigurati ostanak ljekara i njihovo stimuliranje da ostanu u ovom sistemu zdravstva.

Teško da će prijedlozi Sindikata biti u cijelosti prihvaćeni, ali nema sumnje da će uslijediti povećanje plaća, ističe ministar Muris Halkić. U proteklih mjesec dana intenzivirani su, kaže, razgovori svih strana oko novih Kolektivnih ugovora.

Prostora za povećanje će biti, jer je u ovoj godini dobar priliv prihoda u budžet ZZO-a. Sada se čeka na Zavod da sačini financijski presjek tekućih i očekivanih prihoda za narednu godinu, dodaje ministar. Smatra da je realno povećati satnicu i koeficijent za 0,3 posto.

U Sindikatu ljekara, kojem je u međuvremenu od strane Federalnog ministarstva zdravstva priznata reprezentativnost, što im daje jednaka prava sa ostalima u pregovaranju, kažu da već mjesec dana čekaju na poziv nadležnih.

Do sada je održan tek jedan neformalni susret.