Zelenski u obraćanju Nijemcima pustio zvuk sirene za uzbunu: S tim Ukrajinci žive i umiru

sadf

Kijev se nekada zvao “novi Berlin”, to su gradovi sličnog duha, “otvorenosti, emocija, slobode, iskrenosti ljudi”. Sada je Kijev zatvoren. U tišini iščekuje nove sirene za zračni napad koja će ljude natjerati u skloništa – kazao je.

Zelenski je pustio 20-sekundni isječak sirene za zračni napad, nazvavši je zvukom koji Ukrajinci slušaju “satima, danima i tjednima”.

Zvuk sirene je nešto s čime Ukrajinci žive, rade i pokušavaju spavati. Liječe svoje rane, rađaju bebe i umiru – dodao je.

I Evropa i Nijemci posebno imaju moć izvršiti pritisak na Rusiju, rekao je Zelenski. Nijemcima je poručio da bez njihove “trgovine, kompanija i banaka Rusija neće imati novca za finansiranje ovog rata”.

Ponovio je zahtjeve da se zatvore evropske luke za Rusiju, da odustanu od ruskih izvora energije i prekinu isporuka robe Rusiji.

Siguran sam da je mir moguć. Ali morate djelovati da ga postignete. Svako od vas u Njemačkoj, u Evropi. Kako bi se Kijev opet mogao nazvati novim Berlinom, kako bi naše ulice i naši trgovi bili sigurni kao vaši – rekao je Zelenski, prenosi Index.hr.