Šta je potrebno Ukrajini? - Zelenskij: Ako nam se sutra ponudi članstvo u NATO-u, onda...

asdf

Ukrajina treba "ozbiljne igrače koji su spremni ići do kraja" kada je u pitanju garancija sigurnosti, rekao je danas ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenskij na državnoj televiziji.

Zelenskij je kazao da još uvijek nema "konkretnu listu zemalja koje su se spremne 100% zauzeti za Ukrajinu".

Dodao je da Ukrajina trenutno pregovara o sigurnosnim jamstvima s više zemalja, uključujući Francusku, SAD, Njemačku, Tursku, Britaniju i Poljsku, piše CNN.

- Potrebni su nam ozbiljni igrači koji su spremni ići do kraja. Potrebna nam je skupina zemalja koja nam može unutar 24 sata isporučiti bilo kakvo oružje. Mora se raditi o državama koje imaju stvarni utjecaj na određivanje sankcija i koje su spremne na mobilizaciju čim nam zaprijeti Ruska Federacija - rekao je Zelenskij.

- Te bi se zemlje udružile. I u roku od 24 sata, dva ili tri dana, uvele bi sankcije, sve blokirale. Jednostavno bi blokirale Rusiju - dodao je.

Oko članstva u NATO-u Zelenskij je rekao da bi se Ukrajina pridružila tom vojnom savezu čak i ako je Rusiji nepridruživanje NATO-u uvjet na mirovnim pregovorima.

- Ako nam se sutra ponudi članstvo u NATO-u, a da pritom ne riskiramo živote građana, onda ćemo se pridružiti - rekao je.