Žene širom Novog Zelanda iz solidarnosti s muslimankama nosile marame

Slike solidarnosti i podrške ne prestaju stizati s Novog Zelanda gdje su žene širom zemlje, sedam dana nakon stravičnog terorističkog napada na muslimane u dvije džamije, nosile marame.

Doktorica Thaya Ashman došla je na ideju da ohrabri sve žene na Novom Zelandu da stave maramu u znak podrške muslimankama u toj zemlji koje se sada plaše za svoju sigurnost.

Na tu ideju je došla kada je čula za muslimanku koja se plašila da izađe iz kuće nakon terorističkog napada prošli petak, jer je strahovala da će njena marama biti meta za neki novi napad ili provokaciju.

"Htjela sam reći 'Mi smo s vama, želimo da se osjećate kao kod kuće na svojim ulicama, volimo, podržavamo i poštujemo vas'", rekla je Ashman.

Nakon tog poziva veliki broj žena se solidarisao te su na ulice izašle s maramom na glavi.

Novozelandska premijerka Jacinda Ardern prošle je sedmice dobila brojne pohvale za stavljanje crne marame na glavu kada se sastala s pripadnicima muslimanske zajednice nakon pucnjave, piše Klix.ba.

Jedna policajka je, dok je čuvala stražu na groblju u Christchurchu, gdje su žrtve pucnjave ukopane u četvrtak, imala maramu na glavi.

Image