Feraget: Zna se ko su ubice, a znamo i ko sve zataškava

U medijima se danas pojavila informacija kako bi nakon Sjedinjenih Američkih Država sankcije predsjedavajućem Predsjedništva Bosne i Hercegovine Miloradu Dodiku mogla uvesti i Europska unija.

Kao razloge zbog kojih bi se mogle uvesti sankcije navodi se ponašanje vlasti i policije RS-a prema demonstrantima iz grupe "Pravda za Davida".

Ifet Feraget je istaknuo da su najavljene i moguće sankcije jasna poruka EU u zaštiti demokratskog izražavanja građana.

"Protesti u Banjoj Luci su ogledni primjer demokratskog izražavanja glasa naroda u situaciji kada je on bio neophodan i to iz razloga što Bosna i Hercegovina nema efikasno i nezavisno pravosuđe. Ja sam u ovom slučaju, kao i u predmetu Dženan Memić, vrlo argumentovano kazao da pravosudna mafija, ne samo da postoji, nego da je još uvijek izuzetno jaka, ali ćemo svi u zajedničkoj borbi zaustaviti nepravdu. U tom kontekstu tumačim i ovu poruku iz Europske unije, podržavam je i sigurno je tome doprinio i sastanak s ambasadorima zemalja Europske unije u Bosni i Hercegovini.

BiH je ratificirala konvenciju o ljudskim pravima. To ne smije biti mrtvo slovo na papiru i pravo na život ne smije postati iluzija. Ako to postane iluzija, kao što su se u pravosuđu potrudili u slučajevima Memić i Dragičević, nemamo šta da radimo u ovoj državi. Podržavam sve napore EU i uvođenje sankcija Miloradu Dodiku i smjenu svih odgovornih za ono što se desilo u Banjoj Luci, a desilo se nasilje. Pokušava se nekim lukavim tumačenjima u javnosti stvoriti utisak da je Davor Dragičević za nešto odgovoran.

On nije ni za šta odgovoran i sve vrijeme je urgirao da budu mirni protesti, ljudi su bili dostojanstveni i tu ništa nije bilo povod za bilo kakvu akciju policije. Cilj je bio da se građani odvrate od svog demokratskog prava, a to je pravo na istinu i pravdu", rekao je Feraget za Radiosarajevo.ba.

Feraget je poručio kako je previše dokaza o tome ko zataškava ubistva Davida Dragičevića i Dženana Memića, te da oni koji to rade znaju i ko je odgovoran za smrt dva mladića.

"Jučer sam bio u Tužilaštvu Bosne i Hercegovine gdje je Muriz Memić nastavio sa davanjem iskaza u slučaju ubistva njegovog sina Dženana Memića. Sasvim je sigurno da državno Tužilaštvo mora preuzeti slučaj Davida Dragičevića jer postoji suviše dokaza o tome ko zataškava ova dva ubistva, a oni koji zataškavaju ubistva znaju i kome pomažu.

Dakle, zna se ubica. Previše dokaza imamo da bi se i dalje vrtili u krug i svi koji postupaju u ovim predmetima, tužioci se nalaze u produženom krivičnom djelu - ovo su velike zloupotrebe dužnosti od strane tužioca kojima mora biti jasno da moraju biti nezavisni u svom radu. Ako im je neko smetnja da provode zakon onda trebaju da procesuiraju te ljude. Bez obzira na to da li su ministri, predsjedavajući, predsjednici... Nebitno. Zakon je isti za sve. Svi smo isti pred zakonom", istaknuo je Feraget.