Značajno smanjen broj migranata koji ulaze u BiH

migranti

Vijeće ministara BiH usvojilo je mjesečne informacije Ministarstva sigurnosti BiH o stanju u oblasti migracija u Bosni i Hercegovini, počev od januara do aprila 2022. godinu, a koje će biti dostavljene Predsjedništvu BiH u daljnju proceduru razmatranja.

Službi za poslove sa strancima u periodu od početka januara do kraja aprila ove godine prijavljeno je ukupno 3.865 nezakonitih migranata, što je za oko 4,6% manje u odnosu na isti period prethodne godine. Državljani Avganistana i Pakistana i dalje čine najveći broj prijavljenih nezakonitih migranata.

Granična policija BiH u nezakonitom prelasku ili pokušaju nezakonitog prelaska državne granice u četiri mjeseca ove godine evidentirala je 1.433 lica, što je za 32% manje u odnosu na isti period prethodne godine.

Prethodno je usvojena Informacija Ministarstva sigurnosti o stanju u oblasti migracija u Bosni i Hercegovini za 2021. godinu, koja će biti dostavljena Predsjedništvu BiH i Parlamentarnoj skupštini BiH.

Prema Informaciji, u prošloj godini je oslabio migracioni pritisak na bh. granicu u odnosu na 2020. godinu. Službi za poslove sa strancima u prošloj godini prijavljeno je ukupno 15.812 nezakonitih migranata, među kojima je njih 76% iz Avganistana, Pakistana i Bangladeša.

Zloupotreba azila je i dalje naglašena, o čemu govori podatak da je 14.688 lica iskazalo namjeru za podnošenje zahtjeva za azil, ali je samo njih 167, odnosno oko 1% od ukupnog broja onih koji su iskazali namjeru, podnijelo zahtjev za azil u BiH.

U prosjeku je na mjesečnom nivou u svim centrima za smještaj migranata boravilo 3.836 lica, u odnosu na prosjek od njih 5.903 iz 2020. godine.

U prošloj godini je otvoren privremeni prihvatni centar „Lipa“ na području Bihaća, a zatvoreni su privremeni prihvatni centri „Sedra“ u Cazinu i „Bira“ u Bihaću.

Bosna i Hercegovina je u prošloj godini intenzivirala aktivnosti na zaključivanju sporazuma o readmisiji, te su nacrti sporazuma dostavljeni: Egiptu, Maroku, Ukrajini, Avganistanu, Libanu, Bangladešu, Iranu i Tunisu, dok su inicijative za zaključivanje ovih sporazuma upućene Palestini, Jemenu, Libiji, Eritreji i Somaliji.