Zulfikar se proglasio Hrvatom i zasjeo na čelo Gradskog vijeća Bihaća

Zulfikar
Handukić je lokalnoj javnosti od ranije bio poznat kao frontmen benda “The Babe Barbarella”. Njegov slučaj, nažalost, postaje pravilo, kako je to istaknuo i predsjednik tamošnjeg HDZ-a BiH.

 

 

Kako stvari stoje, u Unsko-sanskoj županiji hrvatski narod ne treba se brinuti. Ima trenutačno predsjedatelja Skupštine USŽ-a (Razima) i predsjedatelja Gradskog vijeća Bihać (Zulfikara). Mislim da ovo nije realno i pošteno u odnosu na ostala dva konstitutivna naroda, ali demokracija je takva”, napisao je na svom Facebook profilu predsjednik Županijskog odbora HDZ-a BiH Unsko-sanske županije Franjo Jurić ukazujući na posljednji slučaj izbora predsjedatelja Gradskog vijeća Bihaća koji mora biti iz reda drugoga naroda. Postao je to vijećnik iz stranke Pomak Zulfikar Handukić predstavljajući se kao Hrvat, piše Večernji list BiH.

 

Ovoga novopečenog Hrvata na to mjesto izabrali su vijećnici bošnjačkih stranaka SDA, SBB-a, Demokratske fronte, njegova Pomaka i Stranke za BiH nakon konstituiranja Gradskoga vijeća.

 

Handukić je, naime, u prošlome sazivu bio Bošnjak, no promjena nacionalnosti radi fotelja ili pak zloporabe u BiH je redovita praksa.

 

Protiv ovakve prakse i zloupotrebe propisa javno su ustali vijećnici iz Nezavisnog bloka, SDP-a i NiP-a iz Bihaća koji su organizirali press konferenciju i uputili CIK-u zahtjev da preispita ovo imenivanje. Očita je ovo zloupotreba mehanizama zaštite prava naroda radi ostvarivanja sitnih interesa pojedinaca ili političke stranke. Očekuje se da CIK hitno reaguje i odgovori na upit ove tri stranke u Gradskom vijeću Bihać.

 

Handukić je lokalnoj javnosti od ranije bio poznat kao frontmen benda “The Babe Barbarella”. Njegov slučaj, nažalost, postaje pravilo, kako je to istaknuo i predsjednik tamošnjeg HDZ-a BiH.

 

Još su svježa sjećanja o događajima iz 2018. godine kad je u Skupštini Unsko-sanske županije došlo do oštre rasprave i bitke tko je od Bošnjaka veći Hrvat, najprije kako bi se formirao Klub Hrvata, a onda i izabrao izaslanik uime reda Hrvata u Dom naroda Parlamenta Federacije BiH.

 

Naime, dvojica “Hrvata”, Anel Šahinović i Razim Halkić, nisu se mogla dogovoriti za predsjednika Kluba, a onda je iz šešira odlučeno da će Šahinović braniti boje Hrvata u Domu naroda Federacije BiH.

 

Identičan je slučaj još jednoga Hrvata koji dolazi u federalni Dom naroda iz Bosansko-podrinjske županije. To je notorni Edim Fejzić protiv kojega je podignuta i optužnica da je podmićivao birače kako bi za njega glasovali. Ovakvi slučajevi zapravo više nego zorno ukazuju kako su sadašnje odredbe Izbornoga zakona podložne mogućnosti manipulacije i zloporaba, a koje se redovito događaju na štetu Hrvata, ali i kluba ostalih.

 

Ironično je, ali u federalnome Domu naroda provedena je presuda “Sejdić – Finci”, no na posve pogrešan, dapače, podrugljiv način. Iako postoji klub ostalih, nikada u ovaj klub nije izabran nijedan Židov ni Rom koji su, usput budi rečeno, dobili presudu pred Sudom za ljudska prava u Strasbourgu, a u biti nikada nisu iskoristili te mogućnosti. Uvijek su dosad u klubu manjina ili ostalih bili uglavnom predstavnici Bošnjaka koji su se lažno izjašnjavali kao pripadnici nacionalnih manjina. U BiH je zbog toga potrebna promjena zakona kako bi, primjerice, makar u dvama ciklusima provedbe popisa pučanstva bilo zabranjeno mijenjati nacionalnost zbog izbora.