Evo kako napraviti zdrav doručak za pet minuta

asd
Žitarice od cjelovitog zrna, fermentirani mliječni proizvodi poput jogurta, voće i povrće dat će nam sve potrebno za razbuđivanje i održavanje dotoka energije kroz cijelo jutro.

Nije svejedno koju hranu ćemo odabrati za doručak. U prosjeku noću spavamo osam sati te u tom periodu ne unosimo hranu i vodu. Stoga je nakon buđenja tijelu i mozgu potrebno osigurati kvalitetne namirnice koje će nam dati energiju, ali i utjecati na našu koncentraciju, pamćenje i razumijevanja.

Pekarski proizvodi, brza hrana i gazirani napici često su bogati “praznim” kalorijama, tačnije sadrže puno šećera i nekvalitetnih masnoća, a malo vlakana, vitamina i minerala. Takvi proizvodi će nam brzo povisiti šećer u krvi, ali će ga brzo i spusti što će rezultirati gubitkom energije i osjećajem umora i bezvoljnosti.

Žitarice od cjelovitog zrna, fermentirani mliječni proizvodi poput jogurta, voće i povrće dat će nam sve potrebno za razbuđivanje i održavanje dotoka energije kroz cijelo jutro. Složeni ugljikohidrati koji se nalaze u takvim namirnicama održavaju konstantan nivo šećera u krvi koji nam je potreban za pravilno funkcioniranje mozga i mišića, minerali i vitamini će nam pomoći da budemo koncentriraniji, brže i lakše ćemo pamtiti i razumijevati zadatke, a pri obavljanju tjelesnih aktivnosti u slobodno vrijeme imat ćemo dovoljno energije.

Zdravi sendvič

Na šnitu integralnog hljeba namažite malo maslaca, stavite dvije šnite pureće šunke ili dvije kašike tune, stavite dva koluta paradajza i na vrh jednu šnitu sira. Poslužite uz probiotički jogurt.

Jutarnje žitarice s voćem

U zdjelicu ulijte mlijeko, dodajte svoje omiljene žitarice od cjelovitog zrna i narežite kolutiće banane ili jabuke te dodajte malo lješnjaka ili oraha. Pospite s malo cimeta i uživajte u svom voćno-moćnom doručku!

Jaje “na povrću”

Stavite kuhati jedno jaje. Dok se jaje kuha, narežite krastavac na kolutove, uzmite dva lista salate te odrežite dva koluta paradajza. Na salatu složite kolutove paradajza i krastavca i prelijte kaščicom maslinovog ulja, a na vrh stavite kuhano jaje narezano na kriške te malo posolite. Uzmite šnitu integralnog hljeba i poslužite uz zeleni čaj. I vaš doručak je gotov.

Izvor: