Namirnice koje remete san: Zbog koje se to hrane budite noću i ujutro ustajete umorni?

.
Ono što jedemo tokom dana u velikoj mjeri utiče na kvalitet sna.

Kako ishrana igra važnu ulogu u sveukupnom stanju organizma, postoji hrana koja može biti uzrok lošeg i isprekidanog sna. Puno faktora utiče na kvalitet sna, a hrana je jedan od njih. Postoje razne namirnice koje mogu dovesti do toga da se budite u toku noći ako ih konzumirate neposredno prije spavanja. To je obično slučaj kada ih je teško svariti, ili izazivaju žgaravicu i kiselinu.

Probajte da je izbegnete, ako ne u potpunosti, ono makar nekoliko sati pre nego što legnete.

Pržena hrana

Hrana sa velikim sadržajem masti, poput pržene piletine ili pomfrita, nije pametan izbor za ishranu pre spavanja. Ona se teško vari i može dovesti do povratka kiseline u jednjak, što je veoma neprijatno. Ovo takođe važi i za krofne.

Gazirana pića

Kada konzumiramo pića koja sadrže ugljični dioksid, to može dovesti do nadutosti i pritiska u stomaku, zbog koga se možemo probuditi usred noći. To se odnosi na sve vrste gaziranih pića.

Sokovi

Sokovi od voća poput narandže, grejpfruta ili ananasa imaju visoku kiselost koja nikako ne prija našem oganizmu tokom večeri i noći. Zato se preporučuje da se konzumiraju ranije u toku dana.

Čokolada

Čokolada nas može osloboditi stresa i opustiti, ali postoji jedan faktor zbog koga je ne treba jesti pre spavanja, a to je činjenica da sadrži kofein. Istina je da ga u njoj nema u tolikoj meri kao u kafi ili čaju, ali svakako može izazvati nesanicu.

Crveno meso

Crveno meso ima koristi za organizam, ali je veoma teško za varenje. Za to je potrebno preusmeravanje krvi u digestivni sistem, a to može izazvati okretanje u krevetu tokom cele noći (nemiran san).

Šećer

Šećer iz hrane koju pojedete uveče može uticati na nivo šećera u krvi, što može dovesti do buđenja u toku noći i to čak i iz dubokog sna. Bez obzira koliko može djelovati primamljivo, izbjegavajte šećer predveče kako se ne biste probudili umorni.