Ne bacajte korištene vrećice čaja, evo za šta ih možete koristiti

d
Nakon što popijete čaj, sadržaj vrećica od čaja stavite u zemlju u kojoj uzgajate povrće i cvijeće. Na taj način reciklirate a pomažete i svojim biljkama da bolje rastu i da dobiju hranjive tvari.

Naime, listovi čaja sadrže taninsku kiselinu i hranjive tvari koje su prirodno gnojivo za vaš mali vrt.

Kada završe u zemlji, čaj se počinje raspadati, ispuštati u tlo hranjive tvari i tako kreirati zdravije okruženje za uzgoj.

Također, iskorištene vrećice čaja, naročito crnog, mogu pomoći u zaštiti biljaka od nametnika, kao što to radi i talog od kafe. Njihov miris smeta kukcima koji vole grickati vaše cvijeće i povrće.

Vrećica sa čajem može vam poslužiti i za sadnju sjemena. Nježno stavite sjemenku u vrećicu, održavajte je vlažnom, a kad proklije, samo je premjestite zajedno sa čajem u zemlju.

Nekome stare vrećice sa čajem služe i za ubrzavanje raspadanja u kanti za kompostiranje ili za održavanje vlage u teglama za cvijeće - sve što trebate uraditi je pod korijen biljke staviti vrećicu sa čajem kako biste mu osigurali više vlage.

Osim toga, postoji teorija da miris crnog čaja i kafe odbija mačke pa neće mokriti po vašem povrtnjaku ili cvijeću, prenosi portal Gardening Tips.

Izvor: