Osam savjeta kako jesti zdravije i to bez odricanja

.
Najteže je krenuti, rečenica je s kojom će se složiti većina ljudi. Bilo da se radi o nekom dnevnom zadatku, odlasku na posao, vježbanju ili skidanju kilograma, doista je najteže napraviti taj prvi korak.

 

Baš zato uvijek krećemo od ponedjeljka, od Nove godine ili od sljedećeg prvog u mjesecu…

Proces mršanja individualno je putovanje, ali pravilo koje kaže da trebamo imati uravnoteženu prehranu i biti fizički aktivni univerzalna je istina koja vrijedi za sve ljude. Iako zvuči vrlo jednostavno, početi jesti zdravije zapravo je najveći izazov.

U nastavku možete pročitati osam jednostavnih savjeta koji će vam pomoći da krenete – sada:

 

Naučite razliku između gladi i apetita

Apetit je psihološka potreba za hranom i često ga miješamo s osjećajem gladi. Ako ne počnemo jesti svaki put kad imamo apetit, to će sigurno biti kvalitetan početak koji će kasnije donijeti rezultate.

 

Nemojte hranu držati na stolu

Večer je najizazovniji dio dana što se tiče nesmotrenog grickanja. Ako ste upalili Netflix, a na stol stavili slatkiš ili grickalicu, vjerovatno ćete za njome i posegnuti.

 

Gledajte u svoj obrok

U današnje vrijeme većina ljudi jede uz film, seriju ili društvene mreže. Ako jedete usput, vjerovatno ćete pojesti puno više nego da se koncentrirate na hranu i količinu koju unosite u organizam.

 

Prije svakog obroka popijte čašu vode

Dokazano je da će čaša vode neposredno prije obroka pomoći u kontroli količine hrane koju ćemo unijeti u organizam, odnosno stvorit ćemo osjećaj sitosti i pojesti manje nego što bismo pojeli inače. Umjesto da popijete vodu, možete uz obrok pojesti i veću količinu salate.

Nemojte preskakati doručak

Zdrav doručak bogat vlaknima sigurno će pomoći u mršavljenju. Po jutru se dan poznaje, poznata je uzrečica, koja je primjenjiva u ovom kontekstu. Istraživanja su pokazala da ćemo nakon zdravog doručka vjerovatnije cijeli dan jesti zdraviju hranu.

 

Smanjite unos zasićenih masti i šećera

Ne morate se odreći hrane koju volite, ali generalnu zdravstvenu sliku možete popraviti ako smanjite unos zasićenih masnih kiselina i rafiniranih šećera.

 

Pazite što pijete

Ako prestanete piti sokove, a posebno one gazirane i zamijenite ih vodom i nezaslađenim čajevima, zasigurno ćete vidjeti rezultate nakon nekog vremena. Osjećat ćete se bolje i zdravije, a to će vas potaknuti da nastavite u tom smjeru.

Pronađite motivaciju

Pronaći motivaciju možda i nije tako velik problem kao zadržati je. Ako ste mladi, vjerovatno se želite osjećati lijepo i zdravo u svojoj koži. ako ste u godinama, vjerovatno želite s lakoćom trčati za svojim unucima. Svako od nas treba pronaći unutarnju motivaciju i okrenuti se zdravijem načinu života.