Ove namirnice nikad ne stavljajte u zamrzivač

.
To može biti veoma opasno, upozoravaju stručnjaci

 

Možda vam se dogodilo da vam je ostalo hrane poslije ručka koju ne želite da bacite, ali znate da je nećete pojesti uskoro, pa je prva pomisao da je zamrznete i pojedete za nekoliko dana ili sedmica. Ali nije sigurno zamrzavati baš svaku namirnicu, jer to može biti i veoma opasno, upozoravaju stručnjaci.

Neka hrana može razviti opasne bakterije, a druga će izgubiti svoju teksturu i postati neukusna za jelo.

Ovih nekoliko namirnica ne stavljate na temperature ispod nule

Jaja  

Zamrzavanje cijelog jajeta je velika greška pa ako ste ih kupili puno, morat ćete biti sigurni da ih pojedete prije nego što se pokvare. Sirova jaja će se proširiti u zamrzivaču i uzrokovati pucanje ljuske. Ako želite da ih sačuvate duže, možete ih razbiti, umutiti i zamrznuti u hermetički zatvorenoj vrećici.

Odmrznuto meso

Zamrzavanje mesa nije problem, ali ne možete zamrznuti meso koje je već odmrznuto. Ovo može biti opasno, a ponovno zamrzavanje pogoršava teksturu mesa.

Kremasta jela

Ako vam ostane pire od karfiola, bolje je da ga pojedete sutradan jer to jelo, nažalost, ne možete držati u zamrzivaču. Bilo šta kremasto se može odvojiti ili zgrušati kada se čuva u zamrzivaču. To znači da uopće više nije ukusno.

Krem čorbe

Neki zamrzavaju domaću goveđu ili pileću supu, ali to ne bi trebalo raditi s krem čorbama. Krem čorba od gljiva, karfiola ili bundeve preukusna je pa ako ste mislili da pripremite veću porciju, razmislite još jednom. Jela na bazi pavlake u zamrzivaču mogu poprimiti neuglednu strukturu. Iako su takva jela i u tom slučaju sigurna za konzumiranje, zamrzivač će uništiti rapsodiju ukusa i uskratiti vas za užitak.

Vino

Stručnjaci za vino će vam uvijek reći da nikada ne stavljate vino u zamrzivač. Umjesto toga, vratite poklopac i čuvajte ga u frižideru. Međutim, možete ga zamrznuti i tek kada se ponovo odmrzne na sobnoj temperaturi, bit će dobro samo za kuhanje, a ne za piće.

Majoneza

Jaje i ulje se pomiješaju s majonezom. Ne treba ih zamrznuti jer će se samo odvojiti, ostavljajući vam veliku teglu ulja i jaja.

Skuhana tjestenina

Ljeti većina voli brzinski ručak i razne kombinacije s tjesteninom, a pasta s tunjevinom jedna je od najpopularnijih jela. Nerijetko tada tjesteninu stavljamo u frižider pa jedemo naknadno ili nosimo sa sobom. Nekad je to dobra opcija, ali tjestenina može izgubiti svoj sjajan ukus i teksturu. Ako se odlučite da je ponovo zagrijete, vjerovatno ćete napraviti grešku jer ohlađena tjestenina baš i ne trpi ponovnu toplotu.

Svježe povrće

Stavljanje salate u zamrzivač s namjerom da se ponovo iskoristi, svakako nije dobra ideja. Nakon pola dana u frižideru začinjena salata postane daleko od ukusne. Zamislite šta bi se dogodilo da se u zamrzne voda iz salate – rezultat bi bila nejestiva salata. Isto važi i za povrće bogato vodom. Stavi li se svježe povrće u zamrzivač, ono će postati premekano, naprimjer, krompir i krastavac. Naime, krompir je bogat škrobom i vodom pa ako se zamrzne i potom odmrzne, za ručak biste imali neukusan krompir.

Mlijeko

Mnogim namirnicama zamrzivač promijeni strukturu, i to toliko da su jedva za konzumiranje. Isto je s mlijekom. Otvoreni tetrapak mlijeka drži se u frižideru i ne treba ga zamrzavati. Neki, doduše, kažu, da je zamrznuto mlijeko moguće čuvati i do mesjec, ali sastojci mliječnih proizvoda pod takvim se niskim temperaturama odvoje te izgube i na izgledu i na vrijednosti. Mlijeko, jogurt i pavlaku kao i ostale slične proizvode stoga drži dalje od zamrzivača. Otvoreno mlijeko najbolje je držati u frižideru do sedam dana.

Gazirana pića

Nije baš dobra ideja stavljati gazirano piće u zamrzivač jer bi limenka ili flaša mogle brzo da se rašire i puknu pa stvore nered. Ugljendioksid koji ih čini gaziranim također se gubi usljed niskih temperatura, što znači da će pića – ne puknu li – izgubiti na kvalitetu i ukusu. Ipak se bolje uzdati u frižider.

Konzervirana hrana

To nikako nemojte raditi jer može eksplodirati. Osim toga, kada je hrana konzervirana, nema nikakve potrebe za zamrzavanjem jer i u konzervi može dugo da se čuva, čak i godinama.

Pržena hrana

Duboko zamrzavanje će razvodniti hrskavu koricu na prženoj hrani pa će postati gnjecava i neukusna.

Foto: Printscreen