Što je uopće kefir i zašto bi ga svi trebali piti

.
Kefir je specifični mliječni proizvod iz skupine fermentiranih mlijeka. Povjesničari vjeruju da je nastao prije nekoliko stoljeća u planinama Kavkaza, u blizini današnje Turske. Riječ kefir izvedena je iz turske riječi keif, što u prijevodu znači dobar osjećaj. Dobiva se ostavljanjem živih kultura (kefirnih zrna) da fermentiraju u mlijeku oko 24 sata.

 

Kefirna zrna

Kefirna zrna sastoje se od proteina, polisaharida i mješavine nekoliko vrsta mikroorganizama, kao što su kvasci i bakterije. Ove vrste zdravih bakterija ili probiotika nisu dostupne u jogurtu, a pomažu u održavanju probavnog sustava i sprječavaju rast štetnih bakterija u crijevima. Vitamini, poput vitamina K i B-12, proizvode se u crijevima, a probiotici u kefiru olakšavaju tu proizvodnju.

Jača imunološki sustav

Kefir pomaže u jačanju imunološkog sustava, poboljšava probavu, pomaže u regulaciji kolesterola i ima brojne druge korisne učinke.

Oko 70% imunološkog sustava smješteno je u probavnom sustavu. To znači da ondje žive brojne dobre bakterije i gljivice koje ubijaju loše mikroorganizme. Zdrava se crijeva lako rješavaju toksičnog otpada i apsorbiraju sve potrebne minerale i vitamine.

Problemi nastaju kada se crijeva ne mogu riješiti toksičnog otpada i/ili apsorbirati vitamine i minerale. Takvi su problemi često povezani s nezdravom prehranom. Posljedice loših prehrambenih navika mogu dovesti do probavnih smetnji i imunoloških reakcija te prerasti u kronične bolesti. Iz tog razloga našem probavnom sustavu potrebna je dodatna pomoć u očuvanju ravnoteže i zato su probiotici iznimno važni.

Kefir i mršavljenje

Kefir je bogat proteinima, tako da ovaj napitak stvara osjećaj sitosti koji dulje traje. Kalcij i vitamin K2 u mliječnom kefiru ubrzavaju razgradnju masti i smanjuju njihovo skladištenje.

Redovito pijenje kefira trebalo bi pomoći u snižavanju lošeg kolesterola i razine šećera u krvi te poboljšati reakciju tijela na inzulin. Sve to pridonosi ubrzanom metabolizmu, što sprječava skladištenje masti. Znanstvenici nastavljaju proučavati vezu između mršavljenja i probiotika.

Izvor: