Tulumbe koje uspijevaju i početnicima

tulumbe
Danas imam recept za sve vas, koji trenutno niste na dijeti. Tulumbe su slatka, kalorična, orijentalna poslastica, koja je među najpoznatijim i najpopularnijim desertima na Balkanu.

Za tijesto za otprilike 30 komada:

400 ml vode

130 ml ulja

400 g brašna i 1 kaškica praška za pecivo

1 vrhom ravna kaškica soli

5 jaja

 

Za prženje:

1 – 1,5 l ulja

 

Za agdu:

1 l vode

700 g šećera

 

 

Priprema:

1) Prvo pripremite agdu. To možete i dan prije učiniti, jer se ona mora dobro ohladiti. Pomiješajte vodu i šećer u loncu i stavite da kuha. Od momenta kad sve kuha, potrebno je još oko 15 min bez poklopca da se agda skuha. Maknite lonac s vatre i ostavite da se potpuno ohladi.

2) U drugom loncu pomiješajte vodu, ulje i so i stavite da kuha. Brašno (pomiješano sa praškom za pecivo) dodajte od jednom. Sad je potrebno da konstantno miješate, dok se ne stvori izjednačeno tijesto (slično onom koje se pravi za princes krofne i eklere). To traje ca. 2-3 min i na dnu šerpe ćete ugledati tanki bijeli trag. To je znak da je tijesto gotovo.

3) Prebacite ga u posudu za miješanje i ostavite da se ohladi (ne potpuno – ono treba da bude toplo). To traje oko 20-30 min.

4) Nakon tog vremena jaja kratko viljuškom umutite pa ih postepeno i uz stalno miješanje (ja koristim kuhinjsku mašinu) dodajite u toplo tijesto.

5) Smjesa je jako ljepljiva i gusta, nek vas to ne zabrinjava. Prebacite je u klasičnu špricu za tulumbe ili u špric kesicu sa zvjezdastim nastavkom. Ako koristite špricu, obavezno gornji kraj drvenog djela umočite u ulje, kako biste tijesto lakše istisnuli. Ako koristite špric kesicu, uzmite jednu koja je dovoljno stabilna. Tijesto je jako gusto i ako vam je kesica slaba, može se desiti da će vam puknuti.  

6) Zagrijte ulje na srednju vatru (kod mene 5. stepen od 9). Ulje ne smije biti vrelo jer će tulumbe inače brzo izgorjeti a iznutra ostati prijesne. Tijesto istisnite u toplo ulje. Makazama koje ste umočili u ulje, odrežite komade iste veličine.

7) Kad ste završili rezanjem tulumbi, zagrijte šporet ponovo na 7. stepen od 9, tj. malkice jače. Potrebno im je 5-8 min da se ispeku. U tom procesu će se podići na površinu, okretati i nabubriti. Uvijek ih imajte na oku! Kad su poprimile zlatno žutu boju i kad su lijepo hrskave, ocijedite ih i prebacite u ohlađenu agdu. Tu nek stoje minut ili dva, prije nego što ih izvadite i prebacite u drugu posudu.

8) Bitno: dok tulumbe vadite iz ulja i prebacujete u agdu, šporet ugasite kako bi se ulje ohladilo. Tek kad je opet toplo, špricajte i režite drugu turu.

9) Kad ste potrošili tijesto i napunili posude gotovim tulumbama, stavite ih i frižider da se ohlade, najbolje preko noći.

10) Korišteni sirup procijedim i saspem u flašu. Koristim ga za serviranje. Ako više volite gusti sirup i da se tulumbe prilikom serviranja „cakle“, sirup još malo ukuhajte do željene gustoće.

Izvor: