Autoprijevoznici u USK traže povećanje cijena prijevoza učenika za 30 posto

autoprijevoznici
Enormni rast cijena goriva utiče na sve sfere života.

 

Realno je da sindikati traže povećanje plata, s obzirom na povećanje troškova života. Svoja prava traže i autoprijevoznici. Žele povećanje cijena prijevoza učenika za 30 % i to od početka ovog mjeseca. Dali su i rok Ministarstvu obrazovanja do kojeg ukoliko ne udovolje njihovom zahtjevu prestaju sa radom, odnosno sa prijevozom učenika. Rok za odgovor je naredni petak kada će održati sjednicu, a ukoliko se ne ispune zahtjevi od 14. novembra prijevoz učenika staje.

Prijevoznici su se dopisima Ministarstvu obrazovanja obraćali u više navrata po pitanju rasta cijena goriva na tržištu, a kako ne bi došlo do obustave prijevoza učenika, kažu nam u Udruženju prijevoznika „Bus“. Kako nisu dobili potvrdu svojih zahtjeva donijeli su zaključak da će od ponedjeljka obustaviti prijevoz učenika. Ipak, na današnjem sastanku, obustavu su prolongirali za 7 dana.

Kako nam je kazao Ismet Salešević, predsjednik Udruženja prijevoznika ‘BUS’, sačekat će povratnu informaciju iz nadležnog ministarstva jer ne žele da sa svojom odlukom oštete djecu koja koriste njihove usluge prijevoza. Prema njegovim riječima, zahtjevima koje su stavili pred ministarstvo, a to je povećanje cijene prijevoza za 30 % ministarstvo nije udovoljilo jer se pozivaju na tender i ugovore koje su potpisali. Međutim, u konsultaciji sa advokatom su došli do saznanja da bi se to moglo uraditi aneksom ugovora.