Bihać: Upriličen prijem za dobitnike priznanja za višestruko darivanje krvi

.

 

Povodom Svjetskog dana i sedmice Crvenog križa i Crvenog polumjeseca, bihaćka organizacija Crvenog križa danas je u Kulturnom centru organizirala svečani prijem za dobitnike priznanja za višestruko darivanje krvi ili članova njihovih porodica. Bila je ovo ujedno i prilika da se ukaže na značaj darivanja krvi, kao čina humanosti i doprinosa u spašavanju ljudskih života…

Jedan od rekordera u Bosni i Hercegovini kada je u pitanju dobrovoljno davanje krvi je Muhamed Selimović iz Bihaća. Do sada je najdragocjeniju tečnost darovao čak 151 put, i tako spasio mnoge živote. Kako nam je sam kazao u tom pogledu motiv koji ga neprestano pokreće jeste spasiti nečiji život.

Prijem u Kulturnom centru je bio i idealna prilika da se apeluje na mlađe generacije o važnosti darivanja krvi, odnosno da se utiče na podizanje svijesti o tome da se darivanjem krvi u konačnici spašavaju životi. Kako su nam kazali Selam Midžić sekretar Crvenog križa Bihać i Husein Kličić predsjednik Crvenog križa FBiH, Crveni križ grada Bihaća jedna je od onih organizacija koja zajedno sa KB u Bihaću i dobrovoljnim darivaocima krvi istinski nastoji da odgovori ovom društveno opravdanom pozivu i zadatku. Ovo je takođe bila prilika da se višestrukim darivaocima krvi uruče priznanja za humanizam kojem su predani i od kojeg polaze u svemu što čine u ime ljudskog života.

Pored projekcije dva edukativna filma koji su pružili veoma korisne informacije o organizacijama Crveni križ i Crveni polumjesec, prisutnima se između ostalih obratio i gradonačelnik Bihać Elvedin Sedić. On je čestitao i pohvalio aktivnosti koje su Crveni križ Bihaća legitimirale jednom od onih organizacija koje se brinu za svaki ugroženi život koji treba spasiti.

Kada je riječ o Crvenom križu grada Bihaća važno je podsjetiti da je upravo ova bila prva od organizacija koja je dala odgovor kada je u pitanju migrantska kriza u USK,  te poplave koje su pogodile civilno stanovništvo. Također, organizirali su i mnoge akcije kada je pomoć bila potrebna narodu Turske i Sirije nakon razornih potresa.