Bunić danas odlučuje o prevratu u USK-u

Sutra će se održati sjednica Kolegija Skupštine Unsko-sanskog kantona, na kojoj će se zakazati termin održavanja osme redovne sjednice, koja je prošlog mjeseca otkazana zbog problema u redovima većine i izostanka određenog broja poslanika, među kojima je bio i predsjedavajući Skupštine Agan Bunić.

Bunić i Klub SBB-a do sada su bili u koaliciji sa Vladom u kojoj su A SDA, NS, NB i SDP. Zbog ogromnog pritiska da se SBB prestroji, da zajedno sa SDA krene u formiranje većine na federalnom nivou, te u Sarajevskom i Unsko-sanskom kantonu, konačnu odluku Agan Bunić donijeće danas, na zakazanoj pres-konferenciji Kluba te stranke.

- Konferencija je u 10 sati i biće riječi o većini, novoj i staroj, o budućnosti rada Vlade i o razlozima neodržavanja prošle sjednice Skupštine, kazao nam je jučer Bunić.

Na pitanje da li je Klub SBB-a jedinstven i jesu li donijeli odluku hoće li promijeniti stranu, Bunić odgovara da zbog pritisaka to ne može reći do momenta početka konferencije. Također, na pitanje s koje strane dobija pritiske ili oni dolaze s obje strane, Bunić odgovara da pritisaka ima, ali da neće iznositi pojedinosti.

Posljednjih sedmica na lokalnim portalima i privatnim Facebook grupama Buniću se također indirektno prijetilo, s jedne strane da postoje snimak i dokazi za saobraćajnu nesreću u kojoj je učestvovao, dok se sa druge strane prozivaju izdajnicima svi oni koji bi zbog formiranja nove većine sklapali koaliciju sa laburistima Fikreta Abdića.

Međutim, teško je očekivati da Bunić i Klub SBB-a odluku donesu mimo centrale stranke i lidera Fahrudina Radončića. Ukoliko se Bunić odluči da neće ući u koaliciju sa SDA, onda je izvjesno da će poslanici morati istupiti iz SBB-a, svoj mandat ozvaničiti kao nezavisni poslanici ili će pristupiti nekoj od stranaka koje participiraju u Skupštini USK-a.

Takvi slučajevi su se dešavali u gotovo sve i jednom sazivu Skupštine od osnivanja Unsko-sanskog kantona. Ali, epitet preletača za Bunića je neminovan, jer je doveden pred izbor da preleti iz jedne većine u drugu ili da promijeni stranku. Ipak, ta odrednica je najmanji problem koji će ga čekati nakon današnje konferencije u Bihaću. Nezvanično saznajemo da bi Bunić mogao napustiti SBB, što bi uništilo sve snove SDA USK-a da se vrati na vlast, a moguće je da bi ugrozilo i sporazum koji na višim nivoima imaju sa SBB-om.