Češka policija o masovnom ubici: Napadač iz Praga povezan sa dva ubistva prošle sedmice?

,
Da je počinitelj preživio, prijetila bi mu kazna zatvora od 15 do 20 godina, odnosno iznimna kazna doživotnog zatvora

Direktor Češke policije Martin Vondrašek je rekao da policija radi i na verziji događaja prema kojoj je današnji napadač (David Kozak, 24) s Filozofskog fakulteta odgovoran i za dvije žrtve s kraja prošle sedmice u Klanovicki lesu.

Ne postoji njegova poveznica sa žrtvama niti s lokacijom i uvjeren sam da su to bile nasumično odabrane žrtve koje je odabrala osoba bez ikakve kriminalne prošlosti - rekao je Vondrašek i dodao:

Lično sam bio na mjestu zločina maloprije i vidio ogroman arsenal oružja u zgradi fakulteta. Uvjeren sam, da nije bilo brze intervencije policije i hitne pomoći, bilo bi puno više žrtava. Policija je uzvratila vatru u trenutku kada je napadač pucao s krova zgrade. Uvjeren sam da su napravili sve što je u njihovoj moći.

Policija je već započela uviđaj na mjestu zločina, a on će se nastaviti i tokom noći. Apeliraju na građane da se ne okupljaju nepotrebno na mjestu zločina.

Da je počinitelj preživio, prijetila bi mu kazna zatvora od 15 do 20 godina, odnosno iznimna kazna doživotnog zatvora, prema češkom Kaznenom zakonu. 

Podsjećamo, Kozak je ubio 15 a ranio 24 osobe.