Češka spremna prihvatiti ukrajinske izbjeglice u slučaju potrebe

asdg
Rusija je stacionirala hiljade vojnika u blizini granice

Češka je spremna prihvatiti ukrajinske izbjeglice u slučaju eskalacije napetosti između Moskve i Kijeva, objavio je danas češki premijer Petr Fiala, javlja Anadolu Agency (AA).

Rekao je da da vlada ne planira povećati svoju finansijsku pomoć Ukrajini, ali da je spremna prihvatiti Ukrajince u slučaju potrebe.

 

Spremni pomoći

Napominjući da su spremni pomoći i susjednoj Slovačkoj, Fiala je kazao da po potrebi mogu poslati policijske timove koji će raditi na slovačko-ukrajinskoj granici.

Fiala je rekao da češka ambasada u Kijevu nije zatvorena, ali su porodice diplomata napustile bivšu sovjetsku republiku.

- U Ukrajini trenutno radi oko 50 čeških diplomata - dodao je premijer.

Ukrajina i Rusija su u sukobu otkako su izbila neprijateljstva u istočnom ukrajinskom regionu Donbas 2014. godine, nakon što je Moskva protivzakonito pripojila poluostrvo Krim.

Rusija je stacionirala hiljade vojnika u blizini granice s Ukrajinom, što je izazvalo strahove da bi mogla planirati još jednu vojnu ofanzivu na bivšu sovjetsku republiku. Sjedinjene Američke Države i njihovi saveznici upozorili su na neposredan napad i zaprijetili Rusiji "teškim posljedicama".

 

Priprema za invaziju

Moskva je, međutim, negirala da se priprema za invaziju na Ukrajinu tvrdeći da su ruski vojnici tamo radi izvođenja vježbi.

Ministarstvo odbrane Rusije saopštililo je u utorak da se dio vojnika vraća u svoje baze jer se misije borbene obuke "bliže kraju". Šef NATO-a Džens Stoltenberg rekao je da nisu vidjeli nikakvu deeskalaciju na terenu.

Američka obavještajna služba navodno je procijenila da bi napad mogao rezultirati smrću 50.000 civila i do pet miliona ukrajinskih izbjeglica.