Da li se aktualizira migrantska priča u Bihaću?

Starački dom Bihać

Ovih dana aktualna je priča oko zatvaranja migrantskog kampa MIRAL u Velikoj Kladuši, pa su se samim tim aktivirale i priče o migrantima i njihovom prisustvu, posebno u Bihaću kroz koji je prošao ili se zadržao najveći broj migranata u vrijeme migrantske krize.

Na društvenim mrežama su se poajvile fotografije koje prikazuju prisustvo migranata oko SRC STENS i devastiranog objekta staračkog doma uz objašnjenje da se opet aktiviraju ilegalni migrantski kampovi koji za sobom nose gomile smeća uz pješačku stazu ili na obali Une koja se nalazi u toj zoni. Interesantni su i komentari čitalaca koje djelimično prilažemo uz ovaj članak.

Novinar našeg portala je obišao cijelu navedenu zonu i fotografijom je zabilježio zatečeno činjenično stanje.

Armaturne mreže koje blokiraju sve otvore u objekat staračkog doma, gdje su se ranije okupljali i boravili migranti sve do njihovog izmještanja u kamp LIPA, su neoštećene kao i traka koja označuje da je to područje zatvoreno.

Provjerena je i zona oko SRC STENS gdje se, također, nisu pronašli tragovi boravka migranata niti je bilo šta upućivalo da se oni još uvijek tu nalaze.

Dakle, konkretan zaključak je da nije došlo do aktiviranja ilegalnih migrantskih kampova, kao što je ranije bio slučaj.

Za sad se čini da je stanje u smislu kontrole boravka migranata u nedozvoljenim devastiranim objektima, kao što je bivši starački dom, pod kontrolom nadležnih institucija, prvenstveno policije. Ostaje da vidimo do kad će situacija biti u okvirima dozvoljenog.

FOTO: Cazin.net