Dodik: BiH nam je nametnuta kao teret, niko neće ponižavati RS

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik poručio je da Republiku Srpsku niko neće moći da ponižava i da će on, uprkos pritiscima, nastaviti da štiti interese srpskog naroda u BiH.

Dodik je naveo da pritisci na Republiku Srpsku, ali i njega lično, traju u kontinuitetu već godinama i ne prestaju, bez obzira na okolnosti, prenosi Fokus.

“Danas se to ogleda u nizu pritisaka koji su na nivou ljutnje nekih sa Zapada, koji se ljute na neku retoriku, a u suštini se ljute na svoj neuspjeh. Njihova namjera je bila da se Republika Srpska uruši, ali je opstala”, rekao je Dodik za dnevnik “Alo”.

Predsjedavajući Predsjedništva BiH ukazao je na činjenicu da Republika Srpska jedina funkcioniše, a ima ozbiljne probleme koje joj stvara BiH, jer joj ne dozvoljava ekonomsku, političku i svaku drugu afirmaciju.

“BiH nam je nametnuta kao jaram i teret, jer i u BiH i preko BiH ne možemo da ostvarimo ništa”, naglasio je Dodik.

On je rekao da postoje ucjene da podrži ulazak BiH u NATO, ali da na takve pritiske odgovara porukom da je Republika Srpska neutralna i neće granicu na Drini među Srbima.

“Mi smo vojno neutralni i u tome pratimo Srbiju, jer nećemo granicu na Drini među Srbima. Ako Srbija odluči da bude članica NATO, i mi ćemo, a do tada nećemo. Džaba im je sve ovo što pokušavaju”, poručio je Dodik.

Komentarišući tvrdnju lidera SDA Bakira Izetbegovića, koji je izjavio da će Dodik potpisati dokument o ulasku u NATO, srpski član Predsjedništva BiH je rekao da je Izetbegović umislio da može Republici Srpskoj da drži predavanja.

“Ko je Bakir Izetbegović da govori o tome šta će biti naša odluka? On je umislio da može da nam drži predavanja. Odluka Skupštine Republike Srpske će biti još rigoroznija. Narodna skupština će odlučiti o statusu Republike Srpske, jer ovo je neizdrživo”, naglasio je Dodik.

On je rekao da, uprkos svim pritiscima, neće napustiti Predsjedništvo BiH i institucije i da će štititi interese Srba koji su mu na izborima dali povjerenje.

“Oni pokušavaju da ponize Republiku Srpsku i sve srpske kadrove. To što oni hoće iz svoje mržnje prema nama, iz svog nametnutog okvira, da njima sve pripada, a da smo mi neka `raja` koju treba potcjenjivati, to im više neće proći. RS niko neće moći da ponižava”, istakao je Dodik.