Dodik: RS neće dozvoliti izlazak policije FBiH na granicu sa Srbijom i Crnom Gorom

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik izjavio je da na granicu sa Srbijom i Crnom Gorom neće izaći policija Federacije BiH, niti iz kantonalnih MUP-ova jer to nije predviđeno Dejtonskim sporazumom.

- U Dejtonskom sporazumu jasno piše da policija jednog entiteta, niti kantona ne može prelaziti u drugi entitet bez saglasnosti tog entiteta. Takve saglasnosti nema i neće je ni biti. Time na sve načine pokušavaju destabilizirati Republiku Srpsku - naglasio je Dodik.

On je rekao da članovi Vijeća ministara mogu donositi bilo kakve akte, ali da RS neće dozvoliti kršenje Dejtonskog sporazuma.

- To neka im je jasno zauvijek - rekao je član Predsjedništva BiH za "Glas Srpske".

Dodik je istakao da je najava Vijeća ministara da će Ministarstvo sigurnosti sačiniti prijedlog sporazuma o pružanju pomoći entitetskim MUP-ovima i operativnoj saradnji u nadzoru granice i u sklopu rješavanja migrantske krize podli pokušaj da Ministarstvo pribavi nadležnosti koje mu po Ustavu i zakonima ne pripadaju, a da Vijeće ministara postane vlada, prenosi Dnevni avaz.

- Tako osmišljene aktivnosti u trenucima kada treba konstituirati vlast na nivou BiH neće doprinijeti pozitivnoj atmosferi. Zabrinjavajuća je činjenica da predlažu takvo rješenje, a da niko nije kontaktirao MUP RS. Nijedno rješenje neće proći bez saglasnosti RS - naveo je Dodik.

Izvor: